Fotbalul e acolo unde sunt suporterii, nu la primari si latifundiari

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 17 Iulie 2017, ora 22:34
21079 citiri
Fotbalul e acolo unde sunt suporterii, nu la primari si latifundiari

De data aceasta am sa incep pe dos fata de un material de opinie obisnuit, cu o concluzie: nu va mai dura mult si fotbalul romanesc va redeveni al suporterilor, iar cei care l-au parazitat in ultimele decenii vor reveni la statutul de indivizi nesemnificativi.

Suporterul de fotbal din Romania incepe, usor-usor, sa constientizeze ca el este centrul acestui sport si ca fara el fotbalul se stinge si moare mult mai repede decat s-ar crede. Si nu doar ca incepe sa realizeze cat este de important, dar face si pasi pentru a-si asuma aceasta pozitie.

Bunaoara, in ultimii ani am asistat la o explozie de echipe ale suporterilor care isi doresc sa continue traditia numelor mari din istoria "sportului-rege" de la noi.

Istoria a inceput la Timisoara, cu Politehnica suporterilor ce intre timp a ajuns pana in Liga 2, iar de acolo s-a extins in toata tara. Ploiesti, Constanta, Galati, Bucuresti, Cluj... fanii isi iau fotbalul inapoi si renasc branduri care fac sa tremure stadioanele.

As putea sa va dau un singur exemplu. In aceasta vara, Petrolul Ploiesti si Otelul au jucat pentru promovarea in Liga 3 avand in tribune 10 si, respectiv, 14 mii de oameni in tribune. Fiecare dintre aceste echipe ale suporterilor a reusit sa aduca intr-o singura partida mai multi spectatori la stadion decat reusesc Chiajna sau Voluntari intr-un intreg sezon de Liga 1!

Si aici incepe sa se faca diferenta. Pentru ca suporterul se desparte de statutul de simplu consumator care i-a fost bagat pe gat in ultimii ani si vrea mai mult. Vrea istorie, vrea atasament, vrea respect. Nu mai este suficienta performanta, o prezenta episodica in Liga 1 sau in cupele europene.

Sunt graitoate si imaginile de astazi, de luni. In jur de o mie de oameni au mers in Ghencea pentru a marca renasterea Stelei. O mie de oameni au mers la stadion luni dimineata, intr-o zi ploioasa. Va mai amintiti de meciurile acelea de pomina in care FCSB-ul lui Gigi Becali, care paraziteaza in continuare marca Steaua, abia reusea sa adune 500 de persoane pe National Arena?

La Craiova au fost cam tot atati suporteri ai Craiovei ce au tinut, repet, intr-o zi de luni, sa fie alaturi de Universitatea reinfiintata de Adrian Mititelu. Si oltenii nu au facut act de prezenta, ci i-au transmis mesaje dure inclusiv patronului viitoarei echipe, pentru ca acesta sa fie constient ca suporterii isi cunosc de-acum importanta.

Daca va uitati la meciurile din Liga 1, unde nu exista meci la care sa nu bata vantul deznadejdii prin tribune, intelegeti ce inseamna sa ai cate o mie de oameni prezenti la antrenamentele unor echipe care acum nici macar nu sunt inscrise oficial in competitii!

Pe mine ma bucura aceasta trezire a fanului roman si, asa cum spuneam in concluzia de la inceput, aceasta situatie ma face sa cred lucrurile se vor schimba rapid si dramatic in bine in fotbalul romanesc. Tind sa cred ca in cateva sezoane Liga 1 va arata din nou ca un campionat in adevaratul sens al cuvantului, cu Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, FC Arges, U Cluj, UTA, Poli Timisoara, Farul Constanta si asa mai departe luptandu-se pentru suprematie.

In momentul de fata, singurii care arunca o umbra asupra renasterii fotbalului romanesc sunt, doar pana la un punct surprinzator, parerologii cu impresii de jurnalisti care misuna pe la posturile TV. Inteleg ca sunt oameni pentru care FCSB este Steaua in ciuda deciziilor instantei, inteleg ca pentru altii Craiolguta intrata direct in Liga 2 e unica Stiinta, inteleg si ca pentru altii fosta ACS Recas, preluata de primarul Timisoarei, este Politehnica. Inteleg lucrurile astea si fiecare are dreptul sa creada ce vrea. Ce nu inteleg insa sunt ironiile aruncate obraznic spre proiectele suporterilor.

Asta nu pot sa inteleg si nici sa accept. Iar parerologii care acum lovesc cu sete in echipele care au suporteri vor fi primii afectati de schimbarea care pentru mine este inevitabila.

In incheiere, nu vreau sa spun decat un lucru. Sigur ca echipele suporterilor nu sunt perfecte. Sigur ca sunt multe orgolii, ca se fac multe greseli de management, ca cei de acolo trebuie sa invete cum se conduce un club. Dar toate aceste lucruri sunt normale. Anormal este sa ai in elita fotbalului echipe care exista numai pentru ca sunt capriciul unor indivizi care, vremelnic, au putere financiara sau dispun dupa bunul plac de banul public.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#echipe suporteri Romania, #Steaua Universitatea Craiova suporteri, #Liga 1 echipe suporteri , #suporteri