Fara ''cavaleri'' romani la Campionatul Mondial din 2014

Colaborator: Aurel Draghici
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:52 1984 citiri

FIFA a anuntat recent lista celor 52 de arbitri preselectati pentru Mondialele de fotbal gazduite in 2014 de patria lui Pele, din pacate, fara nici un roman vizat sa oficieze, peste mai putin de doi ani, la principala competitie intertari a planetei.

Conform algoritmului reparizarii pe continente, Europa are 19 nominalizari, America de Sud 10, America de Nord si Centrala, Africa si Asia cate 7, iar Oceania 2.

Numele cele mai cunoscute: Howard Webb (Anglia) - centralul finalei CM 2010 din Africa de Sud, Victor Kassai (Ungaria), Nicola Rizzoli (Italia), Pedro Proenca (Portugalia), Stephane Lannoy (Franta), Jonas Eriksson (Suedia).

Alaturi de acesti grei, s-a "strecurat" pentru a fluiera (foarte probabil) in Brazilia si un Norbert Hanata, un arbitru care vine din Polinezia Franceza, adica o minuscula tara insulara pierduta in imensitatea Pacificului, si a carei intregi populatii ar incapea, chiar lejer, in doar 4-5 stadioane de capacitatea National Arena din Bucuresti.

De cand nu mai avem, si noi, un central sau tusier (asistent, mai nou!) delegat la un turneu final de CM? De 16 ani, adica de la Mondialul francez din 1996, cand timisoreanul cu nume de celebru pictor, Nicolae Grigorescu, a fost ultimul roman care a prins, cu fanionul in cazul sau, o competitie fotbalistica de asemenea rang.

Banateanul fusese precedat, la un CM, dintre cavalerii romani, de (in ordine cronologica):

* Andrei Radulescu - CM 1970 Mexic (a arbitrat trei jocuri)

* Nicolae Rainea - CM 1974 Germania (patru jocuri), CM 1978 Argentina (trei jocuri) si CM 1982 Spania (sase jocuri)

* Ioan Igna - CM 1986 Mexic (doua jocuri, intre care si controversatul sfert de finala, ca maniera de arbitraj al aradeanului, Brazilia - Franta).

Speranta ca un al cincilea arbitru roman sa prinda un Mondial ramane eventual pentru Rusia 2018, ori Qatar 2022, visul brazilian spulberandu-se deja (speram ca nu si in cazul fotbalistilor tricolori!).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News