Dosarul Transferurilor, la final. Curtea de Apel Bucuresti anunta verdictul

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 04 Martie 2014, ora 07:13
4791 citiri
Dosarul Transferurilor, la final. Curtea de Apel Bucuresti anunta verdictul

"Dosarul transferurilor", cel mai amplu caz in care sunt implicati fosti sau actuali conducatori din fotbalul romanesc, este aproape de final, magistratii Curtii de Apel Bucuresti urmand a anunta marti verdictul.

La cinci ani si jumatate de la trimiterea lor in judecata, fratii Victor si Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos, Meme Stoica, Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu vor afla daca scapa de emotii sau daca, dimpotriva, urmeaza cea mai dificila perioada din vietile lor.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit ca inculpatii au cauzat un prejudiciu de 10 milioane de dolari pentru patru cluburi din Romania si alte 1,5 milioane de dolari pentru bugetul de stat in urma a 12 transferuri.

S-au constatat diferente enorme intre sumele declarate de formatiile din strainatate ca indemnizatii de transfer si cele anuntate de gruparile din tara noastra. In urma cercetarilor s-a stabilit ca fotbalistii plecau peste hotare pe filiera unor firme, acestea incasand si marea majoritate a banilor.

Istoricul cazului este unul tumultuos. Trimisi in judecata in octombrie 2008, cei opt oameni de fotbal au fost achitati in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, dupa trei ani si jumatate de proces.

Procurorii DNA au atacat decizia si, dupa nici jumatate de an, in noiembrie 2012, magistratii Curtii de Apel ii condamna pe fratii Victor si Ioan Becali, Cristi Borcea, George Copos, Meme Stoica, Gigi Netoiu, Jean Padureanu si Gica Popescu la ani grei de puscarie, doar ultimii trei primind pedepse cu suspendare.

A urmat recursul inculpatilor si, in mai 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie, caseaza sentinta precedenta si trimite cazul inapoi la Curtea de Apel pentru rejudecare.

Dupa alte cateva luni, Dosarul Transferurilor a ajuns la final. Judecatoarele Madalina Anca Alexandrescu si Codruta Strimb erau asteptate sa anunte verdictul inca de saptamana trecuta, insa pronuntarea a fost amanata pana pe 4 martie.

Pedepsele solicitate de procurori:

Ioan Becali - opt ani de inchisoare cu executare

Victor Becali - sapte ani de inchisoare cu executare

Cristi Borcea - sapte ani de inchisoare cu executare

George Copos - intre 1 si 5 ani de inchisoare cu executare

Gigi Netoiu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Jean Padureanu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Gica Popescu - 3 ani de inchisoare cu suspendare

Mihai Stoica - in cazul managerului Stelei s-a cerut constatarea prescrierii faptelor

Dumitru Dragomir: Iata ce pedepse cu executare se vor da in Dosarul Transferurilor

Judecati dupa noul Cod Penal

Prelungirea dosarului inseamna ca cei 8 inculpati vor fi judecati dupa prevederile noului Cod Penal.

Asta se traduce prin pedepse mult mai blande, insa executorii, recursul la Inalta Curte fiind posibil doar in conditii speciale.

Concret, daca cele doua judecatoare vor anunta condamnari la inchisoare, cei vizati vor fi nevoiti sa isi faca bagajele si sa se prezinte inca de marti la centrele de detinere ale Politiei Romane.

Un caz aparte este cel al lui Gica Popescu, "Baciul" urmand a intra miercuri in cursa pentru fotoliul de presedinte al FRF. Potrivit statutului Federatiei, presedintele, pentru a fi eligibil, trebuie "sa nu fi suferit condamnari penale cu privare de libertate".

Ceea ce inseamna ca o eventuale condamnare l-ar putea scoate pe principalul favorit din cursa.

Verdictul din Dosarul Transferurilor este asteptat dupa ora 14.00, urmand a fi transmis in direct pe site-ul Ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dosarul Transferurilor verdict, #Dosarul Transferurilor sentinta, #Dosarul Transferurilor condamnari , #dosarul transferurilor