Dosarul Transferurilor: Iata motivarea condamnarii lui Gica Popescu

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 17:15
6857 citiri
Dosarul Transferurilor: Iata motivarea condamnarii lui Gica Popescu
Foto: gsp.ro

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au publicat motivarea condamnarii lui Gica Popescu la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare.

Magistratii arata ca au luat decizia condamnarii in baza noului Cod Penal intrucat acesta ii este mai favorabil inculpatului Gica Popescu, anunta Antena 3.

"Sub aspectul legii vechi, se constata ca nu a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale pentru nici una dintre faptele deduse judecatii (...) Sub aspectul legii noi, se constata ca a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale (...) pentru cele doua infractiuni de inselaciune in forma simpla, retinute in sarcina inculpatului (comise in lunile august si respectiv septembrie ale anului 2003). Astfel, pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunile savarsite este inchisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescriptie este de 5 ani plus 5 ani, in total 10 ani", se arata in motivarea deciziei.

"In consecinta, Curtea constata ca legea penala mai favorabila, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe este noul cod penal, in ceea ce priveste cuantumul pedepselor, concursul real de infractiuni existent si incidenta cauzei care inlatura raspunderea penala - prescriptia si circumstantele atenuante", se mai arata in motivare.

In ceea ce priveste motivul pentru care Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu au fost condamnati la inchisoare cu executare, magistratii mentioneaza ca pedepsele rezultate dupa contopire depasesc termenul maxim de 3 ani pentru care se pot lua astfel de hotarari.

"In ceea ce priveste individualizarea judiciara a executarii pedepsei rezultante, cu referire la inculpatii Padureanu Jean, Popescu Gheorghe si Netoiu Gheorghe, o alta modalitate de executare a pedepselor cu inchisoarea aplicate, in afara celei cu executare efectiva, este exclusa de legea penala, avind in vedere cuantumul pedepsei rezultate in urma retinerii circumstantelor atenuante facultative si reducerii pedepselor pina la limita permisa de legiuitor, si, in plus, in cazul inculpatului Popescu Gheorghe, a aplicarii regulilor obligatorii privind concursul real de infractiuni existent in cauza", puncteaza magistratii.

Lista condamnarilor din Dosarul Transferurilor

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, pe 4 martie, la inchisoare cu executare pe cei opt oameni de fotbal implicati in Dosarul Transferurilor, dupa cum urmeaza:

Ioan Becali - 6 ani si 4 luni

Cristi Borcea - 6 ani si 4 luni

Victor Becali - 4 ani si 8 luni

George Copos - 3 ani si 8 luni

Mihai Stoica - 3 ani si 6 luni

Jean Padureanu - 3 ani si 4 luni

Gigi Netoiu - 3 ani si 4 luni

Gica Popescu - 3 ani, 1 luna si 10 zile

Condamnatii au ajuns la inchisoare pe 4 martie, desi mai pot face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia Curtii de Apel este definitiva, numai ca, potrivit prevederilor din noul Cod Penal, se poate apela la aceasta cale extraordinara de recurs.

Cei opt condamnati, gasiti vinovati de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune, au creat un prejudiciu total de peste 11,5 milioane de dolari prin transferurile a 12 jucatori.

C.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#motivare condamnare Gica Popescu, #condamnare Gica Popescu, #gica popescu dosarul transferurilor , #dosarul transferurilor