Campioana CFR Cluj și-a găsit președinte

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 08:441860 citiri
Campioana CFR Cluj și-a găsit președinte
Cristi Balaj FOTO facebook

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), fostul arbitru internaţional Cristian Balaj, a anunţat, marţi, pe contul său de Facebook că va deveni noul preşedinte al clubului de fotbal CFR Cluj după ce noua lege antidoping va fi adoptată.

''Confirm înţelegerea cu CFR Cluj, aceasta urmează să fie parafată în perioada următoare. În urma discuţiilor cu acţionarii, am rămas plăcut impresionat de proiectele serioase pe care mi le-au prezentat, în mod special de cel al înfiinţării unei academii de juniori care va aduce un plus valoare nu doar pentru viitorul clubului, cât şi pentru echipa naţională. Discuţiile abordate au vizat atribuţiile funcţiei de preşedinte, iar singurul subiect legat de arbitraj a fost nevoia implementării sistemului VAR în România pentru a elimina greşelile majore'', a afirmat Balaj.

Preşedintele ANAD a precizat că va prelua funcţia la CFR imediat după ce proiectul noii legi antidoping va intra pe făgaş normal în Parlament: ''Am decis ca preluarea funcţiei de preşedinte al CFR Cluj să fie făcută imediat după ce proiectul de lege în derulare intră pe făgaş normal în Parlament şi este asigurată procedura de urgenţă propusă în urma şedinţei de Guvern''.

Balaj subliniază că acum atenţia sa se îndreaptă ''către decizia WADA de a declara Agenţia Naţională Anti-Doping ca fiind neconformă până la adoptarea noii legi antidoping''.

ANAD a fost declarată, marţi, neconformă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organizaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.

Cristian Balaj a fost numit la conducerea ANAD pe 18 ianuarie 2019. Cristian Balaj a ocupat anterior funcţia de consilier în cadrul MTS în mandatele miniştrilor Marius Dunca, Ioana Bran şi Bogdan Matei. De asemenea, el a acumulat experienţă managerială în calitate de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş, unde a fost ales în funcţie în 2010 şi reales în unanimitate în 2014.

Cariera sa de arbitru a debutat în 1994, iar în Liga I a condus pentru prima oară în anul 2000 meciul dintre Steaua Bucureşti - FC Braşov. Până la finele carierei, a condus peste 340 de meciuri în Liga I şi deţine recordul celor mai multe finale de Cupa României arbitrate - patru. El a devenit arbitru FIFA în 2003. Doi ani mai târziu a arbitrat în Cupa UEFA (actualmente Europa League), iar în 2010 a debutat în UEFA Champions League. A arbitrat echipe precum AC Milan, FC Barcelona, AS Monaco, Borussia Dortmund, în meciuri de Champions League şi Europa League. A oficiat jocuri de calificare atât pentru Cupe Mondiale, cât şi pentru Campionate Europene, fluierând reprezentative precum Germania, Polonia şi Cehia. A oficiat la turnee finale de EURO pentru categoriile de vârstă Under-17 şi Under-19.

În 2001, Balaj a cucerit pentru prima dată premiul de cel mai bun arbitru din România, atât din partea Federaţiei Române de Fotbal (prin intermediul Comisiei Centrale a Arbitrilor), cât şi într-o gală organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor. De atunci a fost nominalizat la acest titlu de diverse foruri (inclusiv de Comisia Centrală a Arbitrilor) în fiecare an, fiind arbitrul român cu cele mai multe astfel de titluri în palmares. A arbitrat ultima oară în decembrie 2016, la un meci din Liga I dintre echipele Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu. La Gala Fotbalului Românesc din 2018, lui Cristian Balaj i-a fost decernat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate în arbitraj.