Arbitru de Cartea Recordurilor: Un roman, mai rapid decat campionul olimpic

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 11:15 7252 citiri
Foto: Gazeta Sporturilor

Romania s-ar putea mandri cu cel mai rapid arbitru din lume, unul din tinerii "centrali" care oficiaza in Liga 1 avand rezultate iesite din comun la testele fizice.

Potrivit presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Alexandru Deaconu, "fluierasul" Horia Mladinovici are cifre care ar face invidios orice atlet de inalta performanta.

"Desi sunt informatii confidentiale, vi le transmit cu titlu informativ: 6.000 de metri, adica 15 ture, la proba de rezistenta, iar la sprint, 6x40 metri, sase timpi cuprinsi intre 5,29 si 5,44 secunde. A primit nota 8,9 la testarea video si 8,5 la cea teoretica", a declarat Deaconu in editia tiparita a Gazetei Sporturilor atunci cand a fost rugat sa dezvaluie rezultatele obtinute de Mladinovici la testari.

Testarea fizica, in cazul arbitrilor, inseamna testul Cooper.

Testul Cooper a fost inventat in 1968 de Kenneth H. Cooper pentru Armata SUA, dar a fost preluat si in fotbal, fiind folosit ca metoda de verificare a arbitrilor.

Pe scurt, testul Cooper se traduce in distanta alergata de o persoana in timpul de 12 minute. Exista si cateva tabele de "citire" a performantelor in functie de varsta si sex.

La categoria barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani, calificativul "foarte bine" ar putea fi obtinut daca respectivul ar alerga mai mult 2.800 de metri in cele 12 minute ale testului Cooper.

Mai rapid decat campionul olimpic

Conform lui Alexandru Deaconu, arbitrul Horia Mladinovici a parcurs 6.000 de metri in 12 minute, dublu fata de normele testarii.

Comparativ, in proba de 5.000 de metri de la atletism recordul mondial, stabilit de etiopianul Kenenisa Bekele in urma cu 10 ani, este 12:37.35. Asadar, un arbitru roman a reusit performanta de a alerga mai mult si mai repede decat un atlet de mare performanta.

Bekele a castigat chiar titlul olimpic in proba de 5.000 la Beijing, in 2008. Atunci, timpul sau a fost de aproape 13 minute (12:57.82), chiar record al competitiei.

Horia Mladinovici a avut un parcurs in arbitraj. In urma cu jumatate de ani, activa la meciurile de minifotbal si la cele din Liga 3. A urmat o evolutie fantastica, fiind promovat la Liga 2 si aproape imediat in prima divizie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News