Fost șef al serviciilor de informații militare din Venezuela, extrădat în SUA. Riscă închisoarea pe viață pentru trafic de droguri

Joi, 20 Iulie 2023, ora 07:52
1574 citiri
Fost șef al serviciilor de informații militare din Venezuela, extrădat în SUA. Riscă închisoarea pe viață pentru trafic de droguri
Fostul șef al Serviciilor de Informații Militare din Venezuela FOTO / captură video Twitter Reuters

Fostul şef al serviciilor de informaţii militare venezuelene sub preşedinţia lui Hugo Chavez a fost extrădat miercuri de Spania în Statele Unite, unde riscă o pedeapsă grea de închisoare pentru trafic de droguri şi va fi prezentat joi unui judecător, notează AFP.

Hugo Carvajal, 63 de ani, era căutat de mai mulţi ani de autorităţile americane.

Potrivit procurorilor din New York, acesta şi-ar fi folosit funcţia de şef al informaţiilor militare pentru a coordona în 2006 livrarea din Venezuela spre Mexic a aproape 5,6 tone de cocaină destinată Statelor Unite.

Fostul responsabil este de asemenea suspectat că deţine dovezi împotriva succesorului lui Hugo Chavez, Nicolas Maduro.

El urmează să fie prezentat joi unui judecător al tribunalul federal din Manhattan, a precizat într-un comunicat procurorul districtului de sud al New Yorkului. Hugo Carvajal riscă închisoarea pe viaţă.

Justiţia îl acuză că şi-a "folosit autoritatea ca director al informaţiilor militare venezuelene pentru a corupe instituţiile venezuelene, a abuza populaţia venezueleană şi a importa otravă în Statele Unite", a precizat Damian Williams.

De asemenea, îl acuză pe Carvajal că a colaborat cu FARC, fosta gherilă revoluţionară din Columbia, în traficul de cocaină.

Această extrădare intervine la aproape o săptămână după anunţul respingerii de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recursului acestui colaborator apropiat al fostului preşedinte venezuelean, aflat la putere din 1999 până în 2013.

CEDO a constatat că Hugo Carvajal "nu a demonstrat că este expus unui risc real de a fi condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate (.. .) dacă va fi extrădat".

Avocata lui Carvajal, Maria Dolores de Argüelles, şi surse judiciare spaniole confirmaseră miercuri mai devreme pentru AFP plecarea acestuia din Spania în Statele Unite, fără a putea da cu certitudine destinaţia lui exactă.

Înalta Curte a Audienţei Naţionale din Madrid a suspendat procedura de extrădare a lui Hugo Armando Carvajal Barrios în martie 2022 din cauza recursului acestuia din urmă la CEDO, la doar câteva luni după ce a dat undă verde finală extrădării acestuia în Statele Unite.

Poreclit "El Pollo" (Puiul), venezueleanul a fost arestat pentru prima dată în aprilie 2019 de poliţia spaniolă. Dar justiţia a refuzat atunci extrădarea lui şi l-a eliberat pe motiv că cererea Statelor Unite este "motivată politic".

După un recurs al Parchetului, Audienţa Naţională şi-a reconsiderat în cele din urmă decizia, dar între timp Carvajal a fugit. În cele din urmă, a fost arestat la Madrid în septembrie 2022, după aproape doi ani de urmărire.

Fostul general fusese îndepărtat din armata venezueleană la decizia şefului statului Nicolas Maduro pentru că s-a raliat la începutul lui 2019 opozantului Juan Guaido. El a fugit din Venezuela pe mare în Republica Dominicană înainte de a ajunge în Spania.

Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Infotrafic a transmis sâmbătă, 27 aprilie, că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate la nivel naţional,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#fost sef, #servicii de informatii militare, #Venezuela, #servicii de informatii, #acuzatii, #trafic, #droguri , #Venezuela