Vezi noile modificari aprobate de FIA in Formula 1

Joi, 24 Iunie 2010, ora 10:29
2423 citiri
Vezi noile modificari aprobate de FIA in Formula 1

Consiliul Mondial al FIA s-a reunit la Geneva pentru a decide noul regulament tehnic si sportiv pentru sezonul 2011.

In plus, forul mondial a adus noi modificari valabile pentru sezonul 2010 cu efect imediat, privind Safety Car-ul si modalitatile in care pilotii trebuie sa revina in pitlane la finalul calificarilor.

Iata care sunt modificarile de regulament aprobate de FIA:

Schimbari de regulament pentru sezonul 2011

- Pirelli va furniza pneuri in Formula 1 intre 2011-2013. Pirelli revine in Formula 1 ca furnizor de pneuri pentru prima oara dupa retragerea din 1991, dupa ce a castigat lupta cu Michelin si Avon si va fi unicul furnizor de pneuri in competitie pentru o perioada de trei ani, incepand din sezonul 2011. Compania italiana inlocuieste astfel Bridgestone, care si-a anuntat retragerea inca de la finalul sezonului trecut.

- Regula timpului maxim de 107% din cel mai bun timp va fi reintrodusa in calificari. Incepand din 2011, orice pilot al carui timp depaseste 107% din cel mai bun timp realizat in prima parte a calificarilor nu va avea permisiunea de a lua startul in cursa. Totusi, comisarii de cursa pot accepta exceptii in acest caz, daca pilotul respectiv a stabilit un timp competitiv in antrenamente. Aceasta decizie va fi insa una pur subiectiva si va ramane strict la latitudinea comisarilor. Aceasta regula a mai functionat in Marele Circ in perioada 1996-2002.

- Pilotii vor putea modifica aripa spate in timpul curselor. Incepand din 2011, pilotii au posibilitatea a ajusta aripa spate cu unicul scop de a imbunatati sansele de depasire in timpul curselor. Activarea va fi posibila numai dupa primele doua tururi ale cursei si numai daca pilotul se afla la cel mult o secunda in spatele unui pilot din fata. Sistemul va fi dezactivat imediat dupa ce pilotul franeaza si nu poate fi utilizat de pilotul care este atacat. Pilotul in cauza va fi avertizat de un sistem digital de functionarea acestei facilitati.

- Sistemele de tip F-duct vor fi interzise. FIA interzice orice sistem, componenta sau procedura care necesita miscari din partea pilotului si care au drept scop alterarea caracteristicilor aerodinamice ale monoposturilor. Mai exact, echipele vor fi nevoite sa renunte la sisteme de ventilatie de tip F-duct, intrucat pilotii trebuiau sa acopere anumita gauri cu genunchiul sau sa ia mainile de pe volan pentru ca aceste componente sa fie activate.

- Greutatea minima a monoposturilor va fi de 640 kg. FIA a decis ca greutatea minima a monoposturilor sa creasca de la 620 la 640 kg. Aceasta modificare are legatura directa cu reintroducerea sistemului KERS in 2011, care va avea un impact semnificativ asupra greutatii monoposturilor.

Schimbari cu efect imediat

- O noua regula pentru Safety Car. Pilotii nu vor mai avea dreptul de a efectua depasiri chiar daca Safety Car-ul paraseste circuitul in ultimul tur al cursei. Pana in prezent, regulamentul prevedea ca pilotii pot efectua depasiri dupa ce trec de prima linie a Safety Car-ului in cazul in care masina de siguranta intra la boxe in ultimul tur. Aceasta clarificare a fost adoptata in urma controversei iscate de Michael Schumacher la Marele Premiu de la Monte Carlo, cand l-a depasit pe Fernando Alonso in ultimul tur dupa ce masina de siguranta a intrat in pitlane.

- Revenirea la boxe dupa calificari. Pilotii vor fi obligati sa respecte un timp maxim pentru ca acestia sa nu incetineasca ritmul in turul de revenire la boxe de dupa incheierea calificarilor. De asemenea, pilotii vor fi obligati sa conduca pana in pitlane daca trebuie sa furnizeze o mostra de combusitibil la finalul antrenamentelor. Masura a fost adoptata dupa ce Lewis Hamilton a oprit monopostul pe pista, la calificarilor din Canada, pentru ca nu avea suficient combustibil pentru a reveni la boxe.

- Chinezul Ho-Ping Tung a primit licenta provizorie pentru patru curse. FIA a anuntat ca Ho-Ping Tung, pilotul de rezerva al echipei Renault, a primit licenta provizorie de patru curse. Pilotul de nationalitate chineza ar putea concura pentru Renault in patru curse din acest an, cel mai probabil in locul rusului Vitaly Petrov.

C.F.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#modificari regulament Formula 1, #fia, #Formula 1 2011 , #FIA