Marele Premiu al Belgiei a fost oprit definitiv. Cine a fost declarat câștigator deși cursa nu s-a desfășurat

Duminica, 29 August 2021, ora 21:40
6321 citiri
Marele Premiu al Belgiei a fost oprit definitiv. Cine a fost declarat câștigator deși cursa nu s-a desfășurat
Foto: Facebook / Formula 1

Marele Premiu al Belgiei, a XII-a etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, întrerupt de două ori din cauza ploii, a fost oprit definitiv de comisarii FIA, după ce condiţiile meteo nu s-au îmbunătăţit.

Grand prix-ul belgian a fost oprit, duminică, prima dată, după două tururi de încălzire, din cauza ploii abundente care cade la Spa-Francorchamps.

În turul de formare a grilei, de aşezare a monoposturilor pe grilă, mexicanul Sergio Perez (Red Bull) a pierdut controlul monopostului său şi a lovit barierele de protecţie ale pistei.

Startul era programat la ora 16.00, dar ploaia a continuat să cadă abundent şi astfel a fost amânat până la 16.25.

Monoposturile au plecat în turul de încălzire în spatele maşinii de securitate şi au efectat cu greu un tur de pistă. Vizibilitatea era aproape de zero, din cauza coloanelor de apă ridicate de maşini, dar şi a ceţii de pe unele sectoare.

Maşinile au mai efectuat un tur, fără ca startul să se fi dat, apoi comisarii FIA au decis să oprească grand prix-ul belgian cu steagul roşu, iar piloţii au revenit pe linia boxelor, unde au aşteptata aproape trei ore reluarea cursei.

Ploaia s-a mai domolit şi comisarii FIA au hotărât ca grand prix-ul să se dispute, într-o variantă scurtată însă, de numai o oră.

Cursa s-a reluat la ora 19.17, cu monoposturile înşirându-se în spatele safety car-ului.

Perez, clasat pe locul 7 în calificări, a pornit şi el în coada plutonului, după ce mecanicii au avut timp suficient să repare avariile suferite de maşina Red Bull.

După mai puţin de zece minute, în care s-a rulat numai în spatele safety-car-ului, fără depăşiri şi cu vizibilitate foarte redusă, comisarii FIA au oprit a doua oară marele premiu din Ardeni şi piloţii au revenit pe linia boxelor.

FIA a decis să se acorde puncte pe baza regulii că acestea se înjumătăţesc dacă nu se desfăşoară 75 la sută dintr-un grand prix.

Cu unele execpţii, piloţii clasaţi pe locurile 1-10 sunt cei din ordinea de pe grila de start.

Olandezul Max Verstappen (Red Bull) a fost declarat câştigător al MP al Belgiei şi va primi 12,5 puncte (faţă de 25 în mod normal).

Podiumul a fost completat de britanicii George Russel (Williams, 9 puncte) şi de Lewis Hamilton (Mercedes, 7,5 puncte).

Organizatorii au ţinut şi festivitatea de premiere pe podium, cu obişnuita baie cu şampanie (vin spumant).

Au urmat în ordine australianul Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes, 6 puncte), germanul Sebastian Vettel (Aston Martin, 5 puncte), francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri, 4 puncte), francezul Esteban Ocon (Alpine, 3 puncte), monegascul Charles Leclerc (Ferrari, 2 puncte), canadianul Nicholas Latifi (Williams, un punct) şi spaniolul Carlos Sainz jr. (Ferarri, 0,5 puncte).

În clasamentul piloţilor, Hamilton conduce în continuare, cu 202,5 puncte. Verstappen este pe locul secund, cu 199,5 puncte. Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) este pe 3, cu 113 puncte.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Olandei, va avea loc la 5 septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Pilotul britanic Lando Norris (McLaren) va pleca din pole position în cursa de sprint din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Chinei, programată sâmbătă pe circuitul de la Shanghai....
Negocieri surprinzătoare în Formula 1. Pilotul cu care discută campionii de la Red Bull
Negocieri surprinzătoare în Formula 1. Pilotul cu care discută campionii de la Red Bull
Red Bull Racing, campioana mondială en titre din Formula 1, poartă negocieri cu pilotul spaniol Carlos Sainz Jr, care se va despărţi de Ferrari la finalul acestui sezon, a dezvăluit Helmut...
#formula 1, #Formula 1 rezultate, #Verstappen, #verstappen formula 1 , #Formula 1