Formula 1 implineste astazi 71 de ani! Istoria "Marelui Circ"

Joi, 13 Mai 2021, ora 10:45
2980 citiri
Formula 1 implineste astazi 71 de ani! Istoria "Marelui Circ"
Prima cursa de F1 a avut loc in 1950

Formula 1 implineste astazi 71 de ani de la primul Mare Premiu, desfasurat pe circuitul englez de la Silverstone si incheiat cu victoria italianului Giuseppe Farina la volanul unui monopost Alfa Romeo 158, scrie Agerpres.

Pe 13 mai 1950 a avut loc Grand Prix-ul Marii Britanii, oficial Grand Prix-ul Europei, la care au asistat 120.000 de spectatori. Printre concurenti au fost un print thailandez, un baron elvetian si un muzician de jazz, media de varsta a pilotilor fiind de 39 de ani.

Cunoscuta oficial ca "The Royal Automobile Club Grand Prix d'Europe", denumire careia i s-a adaugat "The British Grand Prix", aceasta a fost prima din cele sapte curse ale editiei inaugurale a Formulei 1. A fost totodata prima oara cand o cursa disputata in afara Italiei sau Frantei a fost numita Grand Prix.

Giuseppe Farina, primul castigator

Dupa 70 de tururi, castigator a fost Giuseppe Farina, plecat din pole position, obtinut in ajun. Cronometrat in 2 h 13 min 23 sec 600/1000, el a fost urmat de alti doi piloti pe Alfa Romeo, compatriotul sau Luigi Fagioli, la 2 sec 6/10 secunde, si britanicul Reg Parnell, la 52 de secunde.

Alfa Romeo ii avea atunci pe "cei trei F", pe langa Farina si Fagioli fiind argentinianul Juan Manuel Fangio, ce avea sa devina de cinci ori campion mondial, dar acesta nu a putut incheia cursa inaugurala, din cauza unei probleme la motor.

Parnell a fost mai norocos si a urcat pe ultima treapta a podiumului, desi strivise unul dintre numerosii iepuri care se intalneau in regiunea Silverstone. Potrivit presei de atunci, impactul cu animalul s-a soldat cu o zgarietura importanta pe capota masinii pilotului.

Numarul spectatorilor prezenti in ziua cursei la Silverstone a fost estimat la 120.000, cel mai important dintre toti fiind regele George al VI-lea, care a asistat impreuna cu regina Elisabeta, printesa Margareta, lordul Mountbatten si sotia acestuia. A fost singura data cand un monarh a asistat la o cursa auto desfasurata in Marea Britanie.

A participat un membru al familiei regale thailandeze

Printre cei 21 de piloti care au luat startul au fost printul Birabongse Bhanudej Bhanubandh, mai cunoscut ca printul Bira sau B.Bira, membru al familei regale thailandeze, si baronul Emmanuel "Toulo" de Graffenried, un pilot elvetian care castigase editia din 1949 a cursei, cand inca nu exista un Campionat Mondial.

Bira a fost singurul thailandez in Formula 1 pana la aparitia lui Alexander Albon in 2019. Bira, pe un Maserati, nu a putut incheia acel Mare Premiu deoarece a ramas fara combustibil. De Graffenried, tot pe Maserati, a fost nevoit sa abandoneze in urma unei probleme la motor.

Varsta medie a pilotilor ce au luat startul in acea cursa a fost de 39 de ani, mult mai ridicata decat cea de acum, care este in jur de 25 de ani. Trei dintre pilotii de la acea cursa inaugurala implinisera 50 de ani: Luigi Fagioli avea 51 de ani, Louis Chiron, 50, iar francezul Philippe Etancelin, 53. Alti cinci implinisera 40 de ani, printre acestia fiind si Farina (43). Cel mai tanar era britanicul Geoffrey Crossley, 29 de ani.

Alta curiozitate este prezenta unui muzician de jazz cunoscut in epoca, belgianul Johnny Claes, care, la volanul unui Talbot, a incheiat pe locul 11, ultimul, la sase tururi de Farina.

Legendarul pilot britanic Stirling Moss, disparut in luna aprilie, avea atunci 20 de ani si nu a luat statul in acea cursa, participand in ceea ce avea sa devina Formula 3.

Castigator al MP al Marii Britanii in 1955 si 1957, Moss a fost numit "campion fara coroana" al Formulei 1, fiindca nu a fost niciodata campion mondial. Vicecampion patru ani la rand, intre 1955 si 1958, el a incheiat pe pozitia a treia in urmatoarele trei sezoane.

Michael Schumacher si Lewis Hamilton au cele mai multe titluri - cate sapte fiecare.

Ce ”bombă” ar fi! Echipa de Formula 1 care îl vrea pe Max Verstappen: ”Avem un loc liber”
Ce ”bombă” ar fi! Echipa de Formula 1 care îl vrea pe Max Verstappen: ”Avem un loc liber”
Olandezul Max Verstappen (Red Bull) ar fi în fruntea listei posibililor înlocuitori ai septuplului campion mondial de Formula 1 Lewis Hamilton, în 2025, dacă ar fi disponibil, conform...
Formula 1: cursa s-a terminat, clasamentul s-a schimbat. Ce pilot a fost aspru sancționat
Formula 1: cursa s-a terminat, clasamentul s-a schimbat. Ce pilot a fost aspru sancționat
Pilotul spaniol al echipei Ferrari, Carlos Sainz, a câştigat Marele Premiu al Australiei la Formula 1, disputat, duminică, la Melbourne, unde campionul mondial, olandezul Max Verstappen, a...
#formula 1, #prima cursa, #istorie, #71 ani, #Marele Circ , #stiri Formula 1