Vom avea din nou bani de drumuri? UE ne-ar putea debloca fondurile in septembrie

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 00:21
3405 citiri
Vom avea din nou bani de drumuri? UE ne-ar putea debloca fondurile in septembrie

Fondurile europene destinate infrastructurii rutiere, alocate prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POS-T), sunt suspendate de Comisia Europeana pentru verificari in ceea ce priveste alocarea acestora, iar la sfarsitul lunii septembrie urmeaza sa fie facuta o noua evaluare pentru o eventuala deblocare a sumelor.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), programul a fost suspendat de circa o luna, urmand ca, la sfarsitul lunii septembrie, ministerul sa prezinte o lista cu masuri astfel incat platile sa fie deblocate.

Romania are alocate circa 5,7 miliarde euro de la Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POS-T), in perioada 2007 - 2013.

In 2011, s-au contractat 1,8 miliarde euro prin POS-T, in timp ce in perioada 2007-2010 contractarea s-a ridicat la 1,7 miliarde euro.

Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene pentru Coordonarea instrumentelor structurale, a aratat luni, cu ocazia unei conferinte de presa, ca Romania are in pre-suspendare Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in suspendare programul Axa de Infrastructura Rutiera a POS Transporturi, cea mai consistenta financiar, precum si POS pentru cresterea competitivitatii economice.

In plus, tara noastra asteapta decizia Comisiei Europene in privinta suspendarii POS Mediu, pentru conflicte de interese POS - Licitatie, iar aceasta situatie pune o presiune foarte mare pe bugetul Romaniei, pentru ca platile catre beneficiar vor continua.

Romania ar putea primi o alocare bugetara de la Uniunea Europeana de 40 - 47 miliarde euro in perioada 2014 - 2020, a precizat Razvan Cotovelea.

"Speram la o alocare peste 40 miliarde euro, pana la 47 miliarde euro, pentru perioada urmatoare. La sfarsitul lunii noiembrie vom avea un Consiliu European pentru a discuta si negocia intr-o varianta finala bugetul UE pentru 2014 - 2020, implicit fondurile nerambursabile pe care Romania le va primi pe Politica Agricola Comuna, dar si pe instrumentele structurale", a spus oficialul MAEur.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#deblocare fonduri infrastructura, #UE fonduri infrastructura, #UE deblocare fonduri europene, #deblocare fonduri eurpene, #fonduri europene infrastructura , #fonduri nerambursabile