Top 5 planuri de afaceri agricole rentabile in 2015

Joi, 18 Iunie 2015, ora 14:07
15986 citiri
Top 5 planuri de afaceri agricole rentabile in 2015

Toti cei care doresc sa obtina o finantare nerambursabila sunt acum in plina febra a pregatirii planurilor de afaceri. Multi dintre voi stiti deja ca, incepand cu 1 iulie, vor fi lansate 6 linii de finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Fondurile europene nerambursabile nu pot fi obtinute decat pe baza unui plan de afaceri pe care fiecare pretendent trebuie sa-l pregateasca cat mai bine posibil. Un plan de afaceri este un document care ofera o imagine a afacerii si un instrument pentru atragerea de fonduri.

Asadar, daca doresti sa obtii o finantare nerambursabila este musai sa concepi si sa depui un plan de afaceri. Ca ajutor, finantatorul iti da si un sablon pe care trebuie sa il respecti in realizarea planului de afaceri.

Structura unui plan de afaceri conventional trebuie sa contina urmatoarele, conform Ideideafaceri.ro:

  • 1. Sumarul executiv (aceast sumar este citit de investitori in primul rand asadar, trebuie realizat de asa maniera incat sa atraga atentia asupra potentialului afacerii si sa starneasca interesul finantatorului)
  • 2. Descrierea afacerii (descrierea pe larg a afacerii dvs., obiectivele si modul de functionare, viziune, strategie)
  • 3. Planificarea de marketing (descrierea produsului si/sau a serviciilor oferite, modalitatile de vanzare, atuuri si avantaje ale acestora, preturi, comparatii cu competitorii, care sunt competitorii pe piata, cheltuielile de marketing, estimarile de vanzari, politici de marketing, analiza SWOT)
  • 4. Planificarea productiei si operatiunilor
  • 5. Planificarea resurselor umane (cati angajati veti avea si de ce, structura, daca sunt necesare programe de training special sau calificari speciale)
  • 6. Planificarea financiar-contabila (realizati o prognoza pentru perioada investitiei initiale, pana la un an, de fluxuri de numerar pentru o perioada de 3-5 ani; investitii necesare, taxe, proiectii financiare).
  • 7. Managementul riscurilor
  • 8. Implementarea planului de afaceri
  • 9. Anexe
  • Daca investitia in afacerea ta agricola este mai mica, finantarea se poate face din resurse proprii. Totusi, din ce in ce mai multi intreprinzatori acceseaza cu succes fonduri europene nerambursabile: instalarea tinerilor fermieri, modernizarea exploatatiilor agricole, ferme mici si alte programe de interes in PNDR 2014-2020, conform Ideideafaceri.ro.

    Top 5 cele mai profitabile planuri de afaceri in agricultura

    Iata un top 5 cu cele mai profitabile planuri de afaceri in agricultura si idei de afaceri in agricultura pe care le puteti realiza cu fonduri europene nerambursabile:

    1. Pomicultura si legumicultura

    Desi este nevoie de cheltuieli initiale importante, noua schema de finantare europeana favorizeaza producatorii agricoli de legume si de fructe, recoltele oferind o profitabilitate medie, dar sigura. In pomicultura puteti alege specii foarte profitabile precum nucii, arbustii fructiferi (catina, goji, merisor, Aronia, afine etc.)

    2. Cultura tutunului (afacere subventionata)

    Este in topul nostru pentru ca tutunul reprezinta una dintre cele mai profitabile culturi, aducand castiguri semnificative. La un hectar se poate recolta o cantitate de 1500-2000 kg tutun uscat care se poate valorifica la 1 euro/kg.+ subventia, precizeaza Petru Bota, un cultivator de tutun din judetul Mures.

    3. Productia de uleiuri presate la rece

    uleiuri de rapita, nuca, in, canepa, dovleac, ulei din germeni de grau, din catina etc. Lista este lunga si sunt uleiuri folosite in bucatarie, in cosmetica si farmaceutica si daca sunt bio vor fi cu atat mai cerute de piata.

    4. Cultura de canepa

    Este o afacere care a reinviat in Romania. De la canepa se valorifica totul iar produsele obtinute sunt folosite in diverse ramuri industriale: textila, farmaceutica, cosmetica, auto etc. In plus, pentru cultura de canepa exista sprijin cuplat din acest an. Sprijinul cuplat urmareste sa sporeasca numarul culturilor de canepa din Romania. Astfel, sprijinul cuplat la canepa va fi de 194 de euro/ha in 2015, urmand sa creasca cu cate 10 euro in fiecare an, pana in 2020, conform Afacerilacheie.net

    5. Ferma piscicola

    In functie de conditiile de amplasare dar si de buget, o afacere in acvacultura este profitabila, fie ca este vorba de o pastravarie, de cresterea crapilor, a somnilor sau a racilor. Cea mai rewtabila afacere este insa o ferma de crestere a sturionilor.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
    Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
    Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
    Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
    Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorește să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
    #plan de afaceri, #idei de afaceri, #investitii, #afaceri mici, #afaceri profitabile, #fonduri europene nerambursabile , #fonduri europene