Statul a despagubit fostii proprietari cu 91% din FP si 160 milioane de euro

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 20:39 1658 citiri
Foto: Arhiva

Statul roman a platit in patru ani de zile despagubiri banesti de 612,4 milioane de lei si a emis titluri de conversie in actiuni Fondul Proprietatea, adica 91% din capitalul social, fostilor proprietari deposedati de regimul comunist sau celor care au cumparat dosare de la acestia.

Problema este ca, pana in prezent, au fost solutionate doar 57% din dosare, iar statul mai are la dispozitie doar 8,8%, adica 125 milioane de euro, dezi trebuie sa mai plateasca 10 miliarde de euro pentru a rezolva restul de 43% din dosare, anunta Antena 3.

De asemenea, statul nu a terminat de platit nici despagubirile in numerar aprobate, in conditiile in care valoarea optiunilor in numerar ale fostilor proprietari se ridica la circa 2,2 miliarde de lei.

In 2010, Guvernul a suspendat pentru doi ani emiterea titlurilor de plata, in aceasta perioada valorificarea titlurilor de despagubire facandu-se doar prin conversia lor in actiuni Fondul Proprietatea.

Printre solutiile de rezolvare ale acestui impas se numara: injectarea de noi active in Fondul Proprietatea, crearea unui Fond Proprietatea 2, distribuirea de actiuni in mod direct la unele dintre companiile controlate de stat, emiterea de noi obligatiuni sau plata cash.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News