Rromii ar putea primi fonduri europene pentru locuinte

Joi, 27 Mai 2010, ora 20:10
1899 citiri
Rromii ar putea primi fonduri europene pentru locuinte

Parlamentul European si-a dat acordul pentru o propunere a Comisiei Europene care face posibila utilizarea fondurilor regionale europene pentru imbunatatirea locuintelor pentru comunitatile marginalizate, in special a celei rrome.

Masurile adoptate vor extinde utilizarea Fondului european de dezvoltare regionala-FEDER pentru a include interventiile in materie de locuinte in favoarea comunitatilor marginalizate din toate statele membre.

Proiectul se implementeaza pe parcursul lui 2010 si se adreseaza in principal comunitatii rrome din Europa Centrala si de Est.

In momentul de fata populatia rroma este estimata la aproximativ 10-12 milioane de persoane in Europa, care traiesc adesea in conditii extreme de saracie si de segregare.

Legislatia privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictiva in materie de investitii in locuinte, eligibilitatea fiind limitata la cele douasprezece noi state membre ale UE, exceptii recente fiind introduse pentru masurile privind eficienta energetica si energia reinnoibila, dar si la renovarea locuintelor colective existente in zonele urbane.

Modificarea se adreseaza explicit, dar nu exclusiv, populatiei rrome si vizeaza inlocuirea locuintelor existente, precum si construirea de noi locuinte atat in zonele rurale, cat si urbane. Finantarea prin FEDER nu se va aplica proprietatilor private, ci numai proiectelor implementate de autoritatile publice.

Sprijinul pentru locuinte este un element complementar pentru actiuni mai ample. Fondurile structurale europene cofinanteaza deja o serie de proiecte adresate comunitatii rrome, cum ar fi educatia pentru prescolari, ocuparea fortei de munca, microfinantarea si egalitatea de sanse, in special egalitatea de sanse intre femei si barbati.

In acest sens, prin investitiile UE de 1,11 milioane de euro se va realiza un proiect de regenerare urbana, intr-unul din cele mai mari cartiere de rromi din Ungaria, in orasul Nyiregyhaza. scoala segregata va fi desfiintata, urmand ca drumurile, terenurile de joaca si serviciile pentru ingrijirea copiilor sa fie reinnoite.

Pe langa finantarea disponibila prin programele de politica regionala, Parlamentul European a alocat 5 milioane de euro Comisiei Europene pentru un proiect pilot privind incluziunea rromilor, care cuprinde trei aspecte, anume educatie prescolara, microfinantare si sensibilizare. Sa nu uitam ca 2010 a fost desemnat Anul european de lupta impotriva saraciei si a excluziunii.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#fonduri locuinte rromi, #fonduri europene rromi, #fonduri europene minoritati , #fonduri europene structurale