Romania risca sa piarda fonduri UE, in favoarea Greciei - Deutsche Welle

Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:38
2368 citiri
Romania risca sa piarda fonduri UE, in favoarea Greciei - Deutsche Welle

Ajutorul imediat oferit Greciei in contextul alegerilor din 17 iunie a fost unul dintre putinele puncte de consens de la Consiliul informal din 23 mai, comenteaza Deutsche Welle.

"Ne vom asigura ca fonduri structurale europene si alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca Grecia sa fie reasezata pe drumul cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca", a anuntat dupa reuniune presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru mobilizarea cat mai urgenta a acestor fonduri, in asa fel incat sa se dea un semnal puternic de incredere alegatorilor greci.

Liderii europeni spera, in acest fel, sa-i determine pe greci sa voteze in 17 iunie cu acele partide care sustin masurile de austeritate si care ar face posibila mentinerea tarii in zona euro. Aceste fonduri nu sunt insa altceva decat fondurile structurale (gratuite) ramase neutilizate si care, potrivit Comisiei Europene, ar reprezenta, pentru perioada care se incheie in 2014, 80 de miliarde de euro, noteaza Deutsche Welle.

O parte insemnata a acestor sume de bani ar reveni teoretic Romaniei, care nu a reusit sa utilizeze decat foarte putin. In plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar fraude dovedite de organismele specializate.

In aceste conditii, Romania are mari dificultati in a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru perioadele urmatoare.

Leonard Orban, despre banii pe care Romania i-ar putea pierde - Interviu Ziare.com

Evident, Romania risca sa piarda definitiv sume importante din fondurile europene gratuite care ar putea fi alocate, in conditiile crizei actuale, Greciei in prima instanta sau poate si Spaniei, mai scrie DW.

In acest context, presedintele Traian Basescu a propus liderilor Uniunii Europene sa analizeze posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 de la 2 ani la 3 ani.

Basescu a explicat ca finantarea cresterii economice este legata de capacitatea redusa de absorbtie a fondurilor europene, in special a fondurilor structurale.

"Aici am avut urmatoarele propuneri: pentru a diminua riscul ca Romania sa nu cheltuiasca toata suma alocata pe fondurile structurale, am propus CE si Consiliului sa analizam in perioada urmatoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu 3 ani, deci nu pana in 2015, ci pana in 2016, astfel am diminua in mod considerabil ca Romania sa nu utilizeze toti banii si sa ne putem apropia de un procent de suta la suta al alocatiei din bugetul 2007-2013", a anuntat presedintele, la finalul reuniunii informale de la Bruxelles.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Romania pierdere fonduri europene, #Romania fonduri europene Grecia, #findantare fonduri europene Grecia , #fonduri europene structurale