Romania, pe primul loc la anchetele privind fraudele europene

Marti, 02 Iunie 2015, ora 17:10
5237 citiri
Romania, pe primul loc la anchetele privind fraudele europene

Romania se afla pe primul loc la anchetele privind fraudele cu fonduri europene, potrivit celui mai recent raport OLAF dat marti publicitatii.

Oficiul European de Lupta Anti-frauda a deschis 36 de dosare vizand tara noastra cu suspiciuni de frauda cu bani europeni din fondurile pe agricultura, cele structurale si cele cuprinse in noile instrumente financiare. La mare distanta se afla Ungaria si Bulgaria cu 13, respectiv 11 investigatii deschise de oficiul european.

Din Romania, OLAF a primit anul trecut 79 de reclamatii privind posibile fraude dintre care 6 sunt venite de la autoritatile nationale, iar restul de 73 din sursa privata, doar in jumatate dintre cazuri fiind inceputa ancheta.

De la momentul integrarii europene, OLAF a trimis Bucurestiului 89 de recomandari de incepere a umaririi penale dintre care 16 s-au incheiat cu trimitere in judecata si condamnare, iar 37 au fost clarificate de DNA cu neinceperea urmaririi penale. Un numar de 11 se afla in atentia procurorilor, in timp ce 25 sunt inca sub ancheta la Bruxelles.

In 2014, OLAF a primit cele mai multe reclamatii privind posibile fraude in cheltuirea fondurilor europene, un numar de 1.417, dintre care 397 de investigatii s-au incheiat cu recomandarea trimisa autoritatilor competente din statele membre sau terte pentru inceperea urmaririi penale, fiind vorba de cea mai mare suma pe care Oficiul European a propus-o vreodata spre recuperare - 901 milioane de euro cheltuiti ilegal in ultimii 5 ani.

Intregul raport OLAF poate fi citit mai jos. Romania este mentionata in paginile 13 si 24.

Corespondenta de la Bruxelles pentru Ziare.com de Dana Cotoara

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Romania Olaf fonduri europene, #Romania fonduri europene anchete , #fonduri europene