Romania nu a absorbit niciun euro in noiembrie din fondurile europene

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 20:07
2700 citiri
Romania nu a absorbit niciun euro in noiembrie din fondurile europene

Rata reala de absorbtie a Romanei pe cele sapte programe operationale cu fonduri structurale si de coeziune a fost in luna noiembrie aceeasi ca si la sfarsitul lui octombrie - 9,72%, respectiv 1,867 miliarde euro, de la Bruxelles nefiind virat niciun euro ca plati intermediare ale Comisiei Europene.

Potrivit statisticii privind absorbtia fondurilor europene publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene, s-a inregistrat o crestere la capitolul declaratii de cheltuieli trimise de autoritatile din Romania Comisiei Europene, de la 9,97% - 1,915 miliarde euro in octombrie, la 10,69% - 2,053 miliarde de euro la 30 noiembrie.

De asemenea, platile interne catre beneficiari au avut o crestere, redusa, de la 20,75% - 19,903 miliarde lei la sfarsitul lui octombrie, la 20,80% - 20,062 miliarde de lei.

Aceste cifre in luna noiembrie au fost realizate in conditiile in care au fost intrerupte platile de catre Comisia Europeana pe cinci dintre cele sapte programe operationale cu fonduri structurale si de coeziune - POSDRU, Transporturi, Competitivitate Economica, Mediu si Regional, care beneficiaza si de cele mai mari alocari de fonduri pentru perioada 2007-2013.

Celelalte doua programe operationale care au fost functionale in noiembrie beneficiaza de alocari mai reduse: Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 208 milioane euro si Asistenta Tehnica - 170 milioane euro.

Reluarea platilor pe programul de Mediu a fost anuntata de Comisia Europeana in urma cu o saptamana, pe 28 noiembrie.

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a primit luni, 3 decembrie, in mod oficial, scrisoarea privind deblocarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si asteapta sa fie instiintat, saptamana viitoare, despre deblocarea Programul Operational Regional.

Pentru programele Transporturi si Competivitate Economica reluarea platilor era estimata de premierul Victor Ponta si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru prima parte a anului viitor.

Comisia Europeana a notificat partii romane pe 25 octombrie ca a decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv Transport, Regional si "Cresterea Competitivitatii Economice, Romania avand la dispozizie doua luni pentru remedierea deficientelor.

Pentru cele trei programe, precum si pentru cel de Mediu, care nu a fost presuspendat, platile au fost blocate de la inceputul lunii iulie, in timp ce pentru POSDRU platile au fost blocate din mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#rata absorbtie fonduri europene noiembrie, #absorbtie fonduri europene noiembrie , #fonduri europene structurale