Romania, acord cu BERD pentru asistenta tehnica pentru fonduri europene

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 14:25
2234 citiri
Romania, acord cu BERD pentru asistenta tehnica pentru fonduri europene

Romania a semnat, miercuri, un acord cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, in actualul exercitiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) si in cel urmator (2014-2020).

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a reprezentat Guvernul Romaniei, in timp ce din partea BERD, acordul a fost semnat de Peter Stredder, director interimar pentru Romania al acestei institutii financiare internationale, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Fondurile europene, un tablou dezamagitor: Trebuie sa o luam de la 0?

Acordul cuprinde "elementele generale ale colaborarii care raspund nevoilor de dezvoltare ale Romaniei, urmand ca sprijinul pentru implementarea proiectelor sa fie acordat beneficiarilor si/sau autoritatilor de management ale programelor operationale in baza unor contracte de servicii", se arata in informarea trimisa presei.

Intr-o prima etapa, BERD va acorda Romanei asistenta tehnica pentru trei domenii: eficienta energetica, dezvoltarea de servicii si proiecte municipale, precum si exploatarea privata si comerciala a infrastructurii (asistenta pentru dezvoltarea unor politici de stabilire a tarifelor care pot sa promoveze exploatarea comerciala).

"Pana la data incetarii prezentului acord, guvernul poate solicita in orice moment servicii in alte domenii sau sectoare, BERD urmand sa le dea curs in masura in va dispune de personalului competent necesar", conform comunicatului.

Costurile expertizei furnizate de BERD in baza acestui acord vor fi rambursate din asistenta tehnica cuprinsa in cadrul fondurilor structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul Programului Operational Regional (POR), care, in prezent, se afla in procedura de presuspendare, si a Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).

"Astfel, prin prezentul acord, Romania nu isi asuma angajamente financiare suplimentare fata de cele deja asumate prin programele operationale derulate in prezent, respectiv asigurarea contributiei nationale de 10-25% la asistenta tehnica implementata prin fondurile structurale si de coeziune", mai spus repreznetantii Ministerului Afacerilor Europene.

Romania si sprijinul extern pentru fondurile europene

La 26 ianuarie 2012, Romania a semnat memorandumuri de intelegere Banca Mondiala (BM) si cu Banca Europeana de Investitii (BEI), care au intrat in vigoare la 26 aprilie, respectiv 30 aprilie 2012. In general, aceste memorandumuri vizeaza doua tipuri de sprijin: orizontal si pentru nevoi specifice.

Sprijinul orizontal urmareste, in cazul Bancii Mondiale, consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor de management, a organismelor intermediare si a beneficiarilor publici, precum si optimizarea cadrului legislativ national si a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, se mai arata in comunicat.

In privinta Bancii Europene de Investitii, sprijinul orizontal este acordat pentru proiectele sau programele de investitii cofinantate sau incluse pe lista celor prevazute a fi cofinantate de acest organism financiar international.

Potrivit MAEur, Banca Europeana de Investitii poate sprijini masuri de consolidare a capacitatii institutionale care sa contribuie la o implementare eficace, eficienta si oportuna a proiectelor.

BEI poate acorda asistenta tehnica pentru a imbunatati procedurile administrative de implementare a proiectelor si poate furniza consultanta directa echipelor cheie de proiect si celor mai importante departamente care gestioneaza astfel de proiecte. Totodata, BEI poate sprijini consolidarea capacitatii si formarii profesionale a expertilor locali, in vederea implementarii unor astfel de proiecte.

"Nevoile specifice mentionate se refera la implementarea programelor operationale finantate din fondurile structurale si de coeziune", au conchis reprezentantii MAEur.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Romania acord BERD fonduri europene, #Romania asistenta BERD fonduri europene, #Romania asistenta tehnica BERD , #fonduri europene structurale