Referendumul anti-imigranti din Elvetia blocheaza programe UE de miliarde de euro

Marti, 11 Februarie 2014, ora 16:02
2458 citiri
Referendumul anti-imigranti din Elvetia blocheaza programe UE de miliarde de euro

Programul european de cercetare Horizon 2020, de miliarde de euro, si programul de schimb de studenti Erasmus, sunt puse in pericol de rezultatele referendumului anti-imigranti din Elvetia, de la sfarsitul saptamanii trecute.

Cele doua programe, conditionate de libertatea de miscare, vor fi suspendate automat daca Elvetia decide sa includa limite de imigratie si in ceea ce priveste cel mai nou membru al UE, Croatia, scrie EU Observer.

Croatia ar trebui sa semneze o intelegere reciproca de libera miscare cu Elvetia la 1 iulie, intelegere pe care o au toate celelalte state membre ale Uniunii. Daca initial se credea ca acesta este un pas ehnic, ce va fi depasit fara probleme, dupa referendumul de la sfarsitul saptamanii oficialii UE nu mai sunt atat de siguri.

Peste un milion de cetateni europeni traiesc in Elvetia si 230.000 traverseaza zilnic granita acestui stat pentru a merge la munca. Toti cetatenii UE au nevoie de permise speciale pentru a munci in Elvetia. Restrictiile in obtinerea permiselor ar urma sa fie ridicate pentru 25 de state membre la sfarsitul lunii mai, insa ar putea sa continue pentru romani si bulgari pana in mai 2019.

Autoritatile elvetiene negociaza, in acest timp, urmatorul program de finantare europeana pentru studenti, pentru perioada 2014-2020. Peste 2700 de studenti elvetieni au beneficiat de acest program intre anii 2011 si 2012 si alti 3150 vor beneficia de el in anul academic 2014-2014.

Blocaje pot avea loc si la finantarea europeana pentru proiecte de cetcetare. Depunerile de dosare pentru Horizon 2020, pentru perioada 2014-2020, au inceput in decembrie. Cel putin trei state membre UE sau tari asociate, ca Elvetia, trebuie sa formezxe un parteneriat pentru a fi eligibile pentru fonduri de cercetare.

Daca se blocheaza negocierile, cercetatorii si programele elvetiene care si-au depus cererile in decembrie nu vor mai fi capabile sa participe la Horizon 2020.

Implicarea Elvetiei in anteriorul program de cercetare european, de sapte ani, a fost importanta. Elvetienii au participat la aproximativ 3000 de proiecte de cercetare finantate de UE si vor primi 1,8 miliade de euro.

Viitoarea runda de negociri cu Elvetia pe tema asocierii la Horizon 2020 trebuiau sa aiba loc saptamana aceasta insa au fost amanate. Daca nu se rezolva problemele legate de libertatea de miscare a cetatenilor UE, Elvetia ar putea pierde multi bani, intrucat pentru noul ciclu al Horizon 2020 urma sa primeasca si mai multe finantari.

A.I.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Elvetia referendum finantare europeana, #Elvetia referendum programe UE , #fonduri UE