Ramanem fara bani pentru izolarea termica a blocurilor?

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 17:36
2044 citiri
Ramanem fara bani pentru izolarea termica a blocurilor?

Romania ar putea ramane fara fondurile europene destinate izolarii termice a blocurilor, deoarece autoritatile nu au aplicat normele cu privire la eficienta energetica a cladirilor.

Comisia Europeana a amenintat tara noastra ca va sesiza Curtea de Justitie daca nu va lua masuri in acest sens, informeaza Realitatea Tv.

Una dintre masurile incalcate este detinerea unui certificat energetic, care este obligatoriu pentru blocurile la care se face reabilitarea termica, dar si pentru cei care vor sa vanda sau sa inchirieze o locuinta.

"Vor ajunge la receptia de terminare a lucrarilor. Deci la receptia de terminare a lucrarilor vor ajunge chiar daca nu au facut certificatul asta initial. Dar la receptia de terminare a lucrarilor trebuie sa existe certificatul acesta. Ca altfel nu se aproba receptia. Primaria impreuna cu ITC-ul vin la receptie si nu aproba receptia daca nu au acest document", a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania.

Potrivit specialistilor, singurele prevederi respectate in cazul blocurilor in reabilitare termica sunt cerintele minime de performanta energetica, printre care izolarea, capacitatea termica, instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda, instalatia de iluminat integrata si conditiile de climat interior.

In plus, ei mai atrag atentia ca in Romania nu se face o campanie de informare cu privire la aceste certificate energetice.

In urma negocierilor purtate in 2012 cu reprezentantii Comisiei Europene, 60% din finantarea pentru reabilitarea termica poate fi asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat.

Insa toata finantarea ar putea fi pierduta daca pana la sfarsitul anului autoritatile nu vor pune in aplicare legea ce priveste reabilitarea termica a blocurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#pierdere fonduri reabilitare blocuri, #Romania pierde fonduri reabilitare blocuri, #reabilitare blocuri fonduri, #reabilitare blocuri fonduri europene , #fonduri UE