"Prima impadurire", fonduri de 230 de milioane de euro

Marti, 22 Februarie 2011, ora 14:34
3676 citiri
"Prima impadurire", fonduri de 230 de milioane de euro

Romania va beneficia, pana in 2013, de 229 de milioane de euro pentru finantarea de proiecte pentru "Prima impadurire a terenurilor agricole" (Masura 221).

Numai in acest an urmeaza sa aiba loc patru sesiuni pentru depunerea de proiecte (1-28 februarie, 2-31 mai, 1-30 septembrie si 2-30 decembrie), suma nerambursabila alocata pentru fiecare dintre ele fiind de 50 de milioane de euro. Mare parte din acesti bani provin din fonduri europene, potrivit Financiarul.

Masura are drept scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural, protectia apelor, solurilor si cresterea calitatii aerului, producerea de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, mentinerea sau cresterea biodiversitatii.

Cu ajutorul acestor sume pot fi impadurite si terenurile cu soluri nisipoase, cele din luncile raurilor si a Dunarii, dar si cele afectate de eroziune sau desertificare.

Fondurile nerambursabile pot fi accesate atat de persoane fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoane juridice, grupuri sau asociatii de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.

Ca sa poata beneficia de acesti bani, solicitantii trebuie sa propuna o suprafata pentru impadurire de minimum 0,5 hectare si sa faca dovada detinerii terenului. Sprijin financiar nu se acorda pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun si pentru producerea de energie regenerabila.

"Sper ca macar in acest caz sa se intample ceva bun pentru agricultura romaneasca, pentru silvicultura, in special. Asa cum s-au derulat lucrurile pana in prezent, cand nu am reusit sa accesam fondurile europene la timp, eu nu cred ca MADR va duce la bun sfarsit Masura 221.

Ministerul Agriculturii este politizat, iar agricultura unei tari nu se face cu oameni politici, ci cu specialisti, care sa lucreze numai pentru folosul acestui domeniu", a precizat, pentru sursa citata, Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#prima impadurire, #bani paduri , #finantare