Posta Romana va fi restructurata: Ce se pregateste

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 21:22
13315 citiri
Posta Romana va fi restructurata: Ce se pregateste
Foto: Posta Romana

Posta Romana trebuie sa intre intr-un proces de transparentizare, iar la ora actuala sistemul de cartare si cel de distribuire automata nu sunt in conformitate cu ultimele cuceriri ale stiintei si tehnicii, adica au ramas in urma cu 30 de ani, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Marius Raul Bostan, ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, la finalul intalnirii pe care a avut-o cu premierul Dacian Ciolos.

Posta Romana cumpara echipamente si servicii IT de 17 milioane de euro

"Posta Romana este o companie care are peste 27.000 de angajati si suntem decisi sa lansam un plan de restructurare si un plan de management pentru o perioada mai lunga de timp, pentru a face din aceasta companie una fanion a economiei romanesti.

Cand vorbesc de restructurare nu ma refer la concedieri. Nu dau eu afara oameni de la Posta.

Evaluam, de asemenea, posibilitatea unui IPO (listare la bursa - n.red.), deoarece procesul de privatizare inceput a esuat, dupa cum bine stiti. Vrem sa facem din aceasta companie o companie publica, la care statul va mai detine probabil o participatie.

Posta trebuie sa intre intr-un proces de transparentizare si de intarire a managementului. Nu ar trebui ca ministrul sa fie CEO-ul companiei, care sa spuna ce achizitii se fac la Posta Romana, ce hartie igienica se cumpara. Un ministru ar trebui sa se asigure ca oameni competenti conduc acea companie.

Procesul de IPO trebuie inceput, pentru ca dureaza minim un an pentru a pregati. Eu nu pot sa va spun momentul. Momentul il vor spune consultantii si oamenii care sunt in management", a spus Bostan.

Ministrul Comunicatiilor a precizat, totodata, ca este normal ca Posta sa aiba multi angajati, deoarece si sistemul de distributie este unul vast.

"Posta Romana este o institutie mare si ajunge pana in ultimul sat din Romania, cu peste 2.700 de unitati administrative. Este normal ca Posta sa aiba multi angajati. Sistemul de cartare si sistemul de distribuire automata nu sunt in conformitate cu ultimele cuceriri ale stiintei si tehnicii, adica au ramas in urma cu 30 de ani. Posta a fost finantata cu sume foarte mari, ceea ce e foarte gresit", a subliniat Marius Raul Bostan.

Pe de alta parte, oficialul a afirmat ca, in discutiile pe care le-a avut cu premierul Dacian Ciolos la sediul ministerului, au fost discutate aspecte legate de securitatea cibernetica, precum si de infrastructura comunicatiilor.

"Pachetul legislativ pentru Legea infrastructurii comunicatiilor este pregatit, este in curs de avizare si speram ca in luna urmatoare sa avem tot pachetul, atat legea, cat si Hotararea de aplicarea de norme, pentru ca normele sunt mai importante decat legea in acest domeniu.

Referitor la securitatea cibernetica, Legea securitatii cibernetice o vom pune in dezbatere publica. Este nevoie de o lege a securitatii cibernetice. Romania a devenit, in ultimul timp, si ea o tinta. Din acest punct de vedere suntem pregatiti si avem un plan de masuri extrem de precis, conform Strategiei de securitatea cibernetica. Avem divizii pregatite pentru a asigura securitatea cibernetica.

Degeaba construim infrastructura de Internet si investim in platforme, degeaba facem interoperabilitate si registre de date daca nu suntem in stare sa ni le protejam", a mentionat ministrul.

Acesta a adaugat ca exista, la ora actuala, disfunctionalitati IT la nivel guvernamental, ce urmeaza a fi corectate.

"In acelasi timp, am discutat despre disfunctionalitati IT la nivel guvernamental. Avem probleme, le stim si sunt convins ca pentru a regla un intranet al Guvernului, un functionar public pe IT&C care sa aiba capabilitate si sa fie bun la nivel guvernamental nu poate fi platit cu un salariu obisnuit.

Dupa cum stiti, in aceasta industrie salariile sunt foarte mari si pentru a avea oameni capabili in sectorul public e nevoie sa gandim acest proces. El va fi gandit in cadrul Legii salarizarii unice, dar in acelasi timp sa gasim si solutii pentru departamentele speciale, care sa se ocupe de sistemul IT al Guvernului", a sustinut Bostan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Posta Romana privatizare, #Posta Romana modernizare, #Posta Romana investitii, #Bostan Posta Romana, #restructurare Posta Romana, #legea securitatii cibernetice Romania , #finantare