Politica de coeziune are nevoie de un nivel de finantare adecvat

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 13:12
1392 citiri
Politica de coeziune are nevoie de un nivel de finantare adecvat
Foto: eu2012.dk

Politica de coeziune are nevoie de un nivel de finantare adecvat, intrucat contribuie la reducerea disparitatilor de dezvoltare intre statele membre, se arata in draftul Declaratiei finale al Conferintei grupului "Prietenii Coeziunii".

"Eforturile UE trebuie directionate in primul rand catre masuri care contribuie semnificativ la stimularea cresterii economice si ocuparii. Aceasta se poate realiza, fara rezerve, prin Politica de Coeziune, care reprezinta un important instrument pentru investitii aflat la dispozitia Uniunii Europene in vederea stimularii cresterii, ocuparii si competitivitatii la nivelul regiunilor, in linie cu strategia Europa 2020", se arata in document.

Din grupul "Prietenii Coeziunii" fac parte Bulgaria, Republica Cehia, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia si Spania.

Reprezentantii acestor state se vor reuni, vineri, la Bucuresti, la summitul privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020.

Ministrul Orban, despre "prietenii coeziunii" de la Bucuresti vs. marii contributori UE

In document se mentioneaza ca politica de coeziune a contribuit la crearea a 2,4 milioane de locuri de munca in UE, precum si la reducerea blocajului si stimularea pietei unice.

"Suntem cu totii de acord ca Politica de Coeziune si-a dovedit in mod constant valoarea adaugata pentru intreaga Uniune. Conform estimarilor Comisiei Europene, in ultimii zece ani, Politica de Coeziune a contribuit la crearea a 2,4 milioane de locuri de munca la nivel comunitar. Politica de Coeziune este importanta, in mod deosebit, pentru reducerea blocajelor si stimularea potentialului pietei unice. Ramane, astfel, cel mai important instrument financiar al strategiei Europa 2020", potrivit draftului.

Cei 15 recunosc necesitatea reformarii politicii de coeziune, dar considera ca este necesar un nivel de finantare "adecvat".

"Politica de coeziune are un rol major in stabilirea unui echilibru intre cresterea economica si stabilitatea fiscala, care reprezinta o provocare majora pentru UE. In acest context, este absolut necesara asigurarea unui nivel de finantare adecvat pentru aceasta politica europeana. Suntem cu totii de acord cu faptul ca politica de coeziune necesita o reforma. In acest context salutam propunerile inaintate de catre Comisie", sustin participantii.

In opinia lor, "nivelul finantarii prevazute pentru investitii in cadrul Politicii de Coeziune ar trebui sa ia in calcul obiectivul prioritar de reducere a disparitatilor de dezvoltare intre statele membre si intre regiuni si ar trebui sa asigure o flexibilitate adecvata, pentru a garanta un raspuns mai bun la nevoile specifice individuale ale statelor membre si ale regiunilor. De aceea, trebuie asigurat echilibrul intre simplificarea mecanismului de implementare a Politicii de Coeziune si eficacitatea cheltuielilor pentru Coeziune; in consecinta, flexibilitatea sau usurinta in utilizare sunt esentiale".

"Prietenii Coeziunii" considera ca este importanta imbunatatirea, in continuare, a calitatii cheltuielilor, dar avertizeaza ca acest lucru nu trebuie sa reprezinte "un motiv sau o deghizare a unor reduceri ulterioare a anvelopei financiare dedicate Politicii de Coeziune".

Premierii reuniti la Bucuresti invita "Consiliul European din iunie 2012 sa ia in considerare obiectivele stabilite in aceasta Declaratie, in momentul transmiterii mandatului privind Cadrul Financiar Multianual viitoarei presedintii cipriote a Consiliului UE".

Barroso vine vineri la Bucuresti - se intalneste cu Ponta si Basescu

La reuniune participa si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#draft declaratie Prietenii coeziunii, #politica coeziune 2012 2014, #summit Prietenii coeziune Romania, #politica coeziune UE , #fonduri europene structurale