OUG pentru salvarea economiei: Firmele pot cere amanarea platii la chirie si utilitati. ANAF nu mai pune popriri cetatenilor

Joi, 19 Martie 2020, ora 13:22
19456 citiri
OUG pentru salvarea economiei: Firmele pot cere amanarea platii la chirie si utilitati. ANAF nu mai pune popriri cetatenilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat masurile fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea COVID-19, aprobate in sedinta de guvern de miercuri.

Totodata, si Ministerul Fondurilor Europene a publicat masurile concrete de sprijin pentru sanatate si economie din fonduri europene, luate in sedinta Executivului.

Sinteza principalelor masuri luate de MFP:

- Va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea, prin garantarea unor credite, subventionarea dobanzilor pentru aceste finantari, facilitati pentru societatile care intampina dificultati financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligatiilor bugetare si a termenelor de plata a impozitelor locale datorate de populatie.

- Va garanta pana la 80% din valoarea finantarilor acordate IMM. Pentru microintreprinderi sau intreprinderi mici, statul va acorda garantii pentru credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si speze bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90%.

- Guvernul a decis sa se suspende sau sa nu inceapa masurile de executare silita prin poprire a persoanelor fizice.

- Pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare.

- Prorogarea termenului de plata pentru impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.

- Ministerul Finantelor Publice acorda un imprumut in valoare de 1,15 miliarde lei Companiei Nationale UNIFARM S.A., pe o perioada de 6 luni, pentru achizitia materialelor si echipamentelor sanitare necesare.

In ce priveste Ministerul Fondurilor Europene, acesta anunta ca pentru plata angajatilor aflati in somaj tehnic deconteaza 300 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 620.000 de salarii.

"Vor fi sustinute astfel firmele din sectoarele economice care intampina dificultati precum turism, transporturi sau alimentatie publica si import-export. Fondurile europene vor fi accesate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din subordinea Ministerului Muncii, urmand ca aceasta institutie sa ofere sprijinul financiar angajatilor care intra in somaj tehnic", transmite ministerul intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Sursa citata precizeaza ca pentru sanatate sunt alocate 350 de milioane de euro, necesare serviciilor medicale, inclusiv achizitionarii de teste pentru depistarea COVID-19, dar si echipamentelor de protectie si aparaturii de ventilare mecanica.

"Cheltuielile cu hrana alocate populatiei aflate in carantina timp de 14 zile se ridica la 30 milioane de euro, ceea ce inseamna aproximativ 335.000 de persoane", mai precizeaza ministerul.

Ministrul Marcel Bolos anunta ca 682 de milioane de euro vor fi alocate IGSU.

"Suplimentar, echipa dedicata implementarii acestor masuri constituita in Ministerul Fondurilor Europene depune toate eforturile pentru urgentarea aprobarii pana la sfarsitul lunii martie a proiectelor depuse de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Alte 682 de milioane de euro, cea mai mare finantare primita pana in prezent de IGSU, vor fi alocate masurilor de combatere a raspandirii virusului COVID-19", asigura ministrul, citat in comunicat.

In plus, ministerul a cerut Comisiei Europene "adoptarea de urgenta a unui pachet integrat de masuri care va permite sprijinirea economiei, in special in perioada ce va urma dupa deblocarea starii actuale de urgenta".

"Se are in vedere flexibilizarea conditiilor de modificare a programelor operationale in vederea sprijinirii implementarii eficiente a programelor, precum si pentru evitarea riscului de dezangajare ce poate apare in aceasta perioada.

De asemenea, se are in vedere mutarea justificarii sumelor prefinantate la sfarsitul perioadei de implementare a proiectelor, dar si alte masuri necesare asigurarii capitalului de lucru, ridicand pe cat posibil presiunea de pe bugetul de stat", conchide documentul citat.

Vezi si Ajutor de la Guvern pentru mediul de afaceri: Credite pentru IMM-uri si somaj tehnic platit de stat, dar in anumite conditii

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de coronavirus in Romania si in lume, dar si masurile luate de autoritati

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene pandemie coronavirus, #pandemie coronavirus Romania , #fonduri europene