O investitie de 10 milioane de euro zace abandonata - Se cere ajutorul lui Ciolos

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 08:30
19039 citiri
O investitie de 10 milioane de euro zace abandonata - Se cere ajutorul lui Ciolos
Foto: Ski Rarau

Partie de 4.200 de metri, telegondola, instalatie de zapada artificiala - astazi, Campulung Moldovenesc trebuia sa fie un magnet pentru turisti. Nu s-a finalizat nici partia, nu s-au creat nici locuri de munca, iar micul oras e doar o localitate de tranzit intre marile atractii turistice ale Bucovinei.

Proiectul arata frumos pe hartie in 2009, cand au inceput lucrarile la Campulung Moldovenesc. Trei ani mai tarziu, totul era oprit, dupa ce se construisera telegondola si drumul de acces, se montase instalatia pentru zapada artificiala si se pusese la punct alimentarea cu energie electrica a zonei.

Protest inedit intr-un orasel din Romania - un proiect de 10 milioane de euro a fost abandonat (Galerie foto & video)

Partieeee pe bani publici

Trei guverne au vrut sa transforme Romania intr-un mare domeniu schiabil: Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc.

Cabinetul condus de Adrian Nastase aproba in 2003 primul proiect pentru revitalizarea si reutilarea partiilor romanesti. Intitulat "Schi in Carpati", planul prevedea ca Ministerul Turismului si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Turism sa identifice zonele potrivite din Romania pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna.

Proiectul n-a avut niciun rezultat vizibil si a fost uitat rapid de guvernanti.

Foto: Ski Rarau

Cinci ani mai tarziu, Guvernul dadea startul unui proiect intitulat "Schi in Romania". In realitate, era proiectul vechi, rebranduit. Hotararea prevedea ca investitiile trebuiau facute cu bani de la bugetele locale. Atunci cand acestea nu erau suficiente, urmau sa fie transferati si bani de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Schi in Romania a ajuns si in judetul Suceava. Proiectul pentru construirea partiei de schi in masivul Rarau a fost aprobat in aprilie 2009, printr-o hotarare a Executivului condus de Emil Boc, si urma sa fie finantat din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Elena Udrea, ministru la acea vreme, a mers chiar in micul oras bucovinean pentru semnarea contractului de finantare.

Domeniu schiabil unic in Romania - o partie de 10 milioane de euro, abandonata

S-au investit 10 milioane de euro la Campulung. Trei ani mai tarziu, totul era oprit, dupa ce se construisera telegondola si drumul de acces, se montase instalatia pentru zapada artificiala si se pusese la punct alimentarea cu energie electrica a zonei. Primul tronson era realizat in proportie de 80%.

Foto: Ski Rarau

Partia (formata de fapt din 2 partii, una in prelungirea alteia) construita pe versantul nordic, intr-o zona unde zapada se topeste abia spre sfarsitul primaverii, urma sa devina cea mai lunga din Moldova.

"Domeniul schiabil oferit prin aceasta investitie va fi unic in Romania prin legatura pe care o ofera cu intravilanul de pe Masivul Rarau si prin spectaculozitatea traseului. In premiera nationala, se va realiza un domeniu schiabil cu o lungime totala de 4,5 km si o diferenta de nivel de 800 de metri. Partia a fost proiectata datorita configuratiei terenului si deservirii de instalatiile de transport pe cablu in doua tronsoane, inferior si superior", asa era prezentat proiectul de Primaria Campulung Moldovenesc, conform documentelor obtinute de Ziare.com.

Foto: Ski Rarau

Primul tronson, cu valoarea estimata de 71,1 milioane de lei, are o lungime de 2.514 metri, baza fiind la altitudinea de 756 de metri, ajungandu-se la 1.220 de metri. Al doilea tronson, cu o valoare de 36,5 milioane de lei, are o lungime de 1.397 de metri, fiind situat intre 1.220 si 1.640 de metri altitudine.

Foto: Ski Rarau

Proiectul mai include realizarea de parcari auto si drumuri de acces, instalatie artificiala de inzapezit si lac de acumulare, alimentare cu energie electrica, instalatie de iluminat nocturn, cladire administrativa, bileterie electronica, masina de batut zapada si alimentare cu apa si canalizare.

Situatia proiectului sistat, conform Primariei Campulung Moldovenesc

Din lipsa de fonduri, lucrarile au fost sistate in 2012. In ultimii patru ani, de cand s-au oprit lucrarile, pe traseul primului tronson al partiei au inceput sa apara diverse probleme. In plus, abandonarea lucrarilor atrage alte costuri pentru intretinere si chiar pentru reparatii.

Foto: Ski Rarau

Conform unui document remis in martie 2015 Ministerului Economiei, Comertului si Turismului si Autoritatii Nationale pentru Turism, precum si Parlamentului, Primaria preciza ca partia de schi, in lungime de 4,5 km, se compune din doua tronsoane, tronsonul I, cu o lungime de 2,8 km si tronsonul II, cu o lungime de 1,7 km. Lucrarile au fost executate doar pe tronsonul I, intrucat din lipsa Avizului de mediu, lucrarile pentru tronsonul II nu au fost demarate, acesta aflandu-se, partial, in zona protejata.

De asemenea, autoritatile locale aratau, potrivit documentelor obtinute de Ziare.com, ca pe tronsonul 1, stadiul fizic de realizare a lucrarilor este urmatorul:

  • au finalizat lucrarile la instalatia de transport pe cablu cu telegondola, in lungime de 2,5 km, instalatie care a fost autorizata I.S.C.I.R. in luna octombrie 2012, dupa care a fost trecuta in conservare, pana in prezent;
  • celelalte lucrari, respectiv profilare partie, parcare, acces in parcare, ziduri de sprijin, cladire administrativa, lac de acumulare, tunuri de zapada, instalatie de iluminat partie, sunt realizate in procente cuprinse intre 50% si 80%;
  • nu s-au achizitionat pana in prezent Ratracul pentru amenajarea partiei pe timpul iernii, nici sistemul de bileterie electronica.

Primaria mai preciza ca stadiul valoric al lucrarilor realizate pana in prezent se prezinta astfel:

- Valoarea totala a contractului este de 107.630.252,88 lei, inclusiv TVA, din care:

  • tronsonul I, 77.941.252,80 lei, inclusiv TVA
  • tronsonul II, 29.689.000,00 lei, inclusiv TVA

Plati efectuate: 51.658.430,39 lei, inclusiv TVA;

Ramas de executat tronsonul I: 26.282.822,41 lei, inclusiv TVA;

Pentru finalizarea lucrarilor la intreaga investitie, respectiv tronsonul I si tronsonul II, este necesara suma de 55.971.822,41 lei, inclusiv TVA, din care numai pentru tronsonul I - 26.282.822,41 lei.

Mobilizarea campulungenilor

In urma cu doua saptamani, cateva sute de campulungeni ieseau in strada pentru a cere finantare pentru finalizarea partiei de schi Rarau.

Desi a creat un val de simpatie pe retelele sociale, protestul a ramas fara un raspuns din partea autoritatilor. Asa ca tinerii s-au mobilizat si au facut o petitie. Centralizarea actuala arata aproape 5.000 de semnaturi fizice si peste 2.600 online.

Foto: Ski Rarau

In petitia care va fi inaintata Guvernului Ciolos, tinerii solicita continuarea finantarii proiectului partiei de schi Rarau din Campulung Moldovenesc.

"In momentul de fata, apreciem ca stadiul lucrarilor se afla la circa 80%. Finalizarea lucrarilor este necesara, deoarece partia si instalatia de transport pe cablu s-ar putea degrada considerabil si acestea impun costuri ridicate de conservare.

Foto: Ski Rarau

Luand in considerare disparitia treptata a industriei din zona Campulung Moldovenesc, vedem in turism una din putinele oportunitati de dezvoltare pe care orasul nostru le mai are, potentialul turistic al Bucovinei si al Masivului Rarau fiind bine cunoscute.

Credem, stimate domnule prim-ministru, ca Guvernul Romaniei trebuie sa tina seama de beneficiile multiple pe care aceasta investitie le-ar aduce locuitorilor din municipiul Campulung Moldovenesc si din zonele limitrofe, odata cu dezvoltarea economiei locale.

Pe cale de consecinta, va solicitam sprijinul pentru finalizarea unui proiect inceput cu 7 ani in urma si care a fost abandonat inexplicabil chiar inainte de a fi finalizat. Acest lucru l-am cerut si in piata centrala a Municipiului Campulung Moldovenesc in data de 07.02.2016, alaturi de circa 450 de sustinatori ai acestui proiect.

Consideram ca demersul nostru civic este justificat si necesar in conditiile in care interventiile oficiale ale administratiei locale nu au dat rezultatele scontate pana in acest moment. Nu in ultimul rand, va cerem sa luati in considerare faptul ca proiectul partiei de schi 'Rarau' a fost finantat pana in acest moment cu 10 milioane de euro. Practic, o investitie uriasa din fonduri publice ar putea sa produca pierderi si mai mari in viitor, tinand seama de cheltuielile necesare pentru mentenanta si de sacrificarea inutila a catorva zeci de hectare de padure", se arata in documentul care urmeaza sa fie trimis Cabinetului Ciolos.

Foto: Ski Rarau

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#partie schi Rarau investitii, #scrisoare Ciolos partie schi, #partie schi Campulung Moldovenesc , #fonduri turism