Noul sistem online de accesare a fondurilor europene, gata de lansare: Va opri scurgerea banilor

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Duminica, 14 Februarie 2016, ora 17:20
7353 citiri
Noul sistem online de accesare a fondurilor europene, gata de lansare: Va opri scurgerea banilor

Urmare a unor eforturi conjugate, Guvernul Romaniei - Comisia Europeana - Structuri specializate IT, in curand va avea loc lansarea Sistemului Unitar de Management Informatic (SMIS2014+) si interfata acestuia cu solicitantii de fonduri europene (mySMIS2014). Este vorba despre sistemul de accesare a fondurilor in perioada 2014 - 2020.

Practic, vorbim de o noua abordare a absorbtiei fondurilor europene care va elimina impovaratoarele documente si rapoarte pe hartie, va contribui la eficientizarea sistemului de gestionare a fondurilor nerambursabile si va oferi transparenta mult dorita de beneficiari.

Modul in care a fost conceput, exigentele de securitate a informatiei si maniera de abordare integrata a datelor introduse si a rapoartelor generate fac din acest sistem un instrument cu totul diferit de ceea ce a fost cel din perioada 2007-2013.

Beneficiarului nu-i ramane decat sa urmareasca lansarea apelurilor care il intereseaza, sa se inregistreze in sistem si sa parcurga o procedura logica de introducere a informatiilor proiectului; va gasi un singur format de Cerere de Finantare, un model unic de Contract, ghiduri simplificate si armonizate cu nevoile, pe de o parte si policticile publice, pe de alta parte.

Notiuni precum semnatura electronica, identificarea unica si abordarea integrata vor capata sens atata timp cat beneficiarul va putea aplica de la orice computer conectat la internet, accesul se va face intr-o maniera strict particularizata, iar toate institutiile implicate in mecanismul de absorbtie vor putea accesa direct din sistem datele necesare.

Operationalizarea sistemului va permite o mult mai buna urmarire a implementarii proiectelor, eliminandu-se aspecte legate de dubla inregistrare a documentelor sau a persoanelor din grupurile tinta. Va fi monitorizata eficient activitatea echipelor de proiect, a tuturor specialistilor implicati si utilitatea cheltuielilor de implementare.

Aceasta "abordare 2.0" a accesarii fondurilor europene va constitui si un mijloc inteligent de disciplinare a actorilor implicati: beneficiarii care savarsesc nereguli vor fi identificati usor, autoritatile vor fi obligate sa ia decizii transparente, sa respecte termenele si conditiile de finantare, iar consultantii se vor profesionaliza, nemai fiind justificata interactiunea fizica dintre acestia si functionari.

Limitele dintre incompetenta si inalta performanta, dintre infractiune si buna credinta, dintre opacitate si claritate a procedurilor vor fi usor de trasat, responsabilitatile bine definite, iar folosirea banului public atent urmarita.

Functionarea optima a sistemului integrat de gestionare a finantarilor nerambursabile va fi un examen al intregii societati, dand dovada astfel ca experienta acumulata in primul ciclu de absorbtie, greselile facute, realizarile dobandite si perspectiva unei performante net superioare, sunt elemente care reaseaza gandirea pentru un mecanism fluent, robust si eficient in perioada 2014 - 2020.

Trebuie sa fim gata cu totii sa facem acest mare pas, sa contribuim la o mai rapida integrare a Romaniei in Uniunea Europeana si sa realizam o absorbtie totala a celor 44 miliarde de euro alocati pentru perioada actuala.

Peste toate, important este si saltul calitativ in abosorbtia fondurilor europene prin eliminarea acelor "portite" care dadeau posibilitatea scurgerii banilor catre interese politice sau de grup, care contabilizau sume nu rezultate, indivizi nu oameni, numar de proiecte nu efect multiplicator al finantarilor nerambursabile.

O mai buna gestionare a instrumentelor de finantare va duce implicit la cresterea impactului folosirii acestor bani: reducerea saraciei, cresterea calitatii vietii, reducerea abandonului scolar, sanse sporite pentru educatie si integrare pe piata muncii, cresterea competitivitatii, dezvoltarea cercetarii si inovarii, un mediu mai curat, energie eficienta, drumuri de calitate, agricultura perfomanta si o administratie moderna si eficienta.

e-Fonduri europene va fi o poarta spre schimbare, eficientizare, optimizare, catre o Romanie virtuala la care cu totii visam si ne-o dorim, iar care acum este mai aproape ca oricand... la un click distanta.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#interfata fonduri europene, #interfata mySMIS2014 , #fonduri europene