Motivul pentru care Romania a ratat sansa de a crea 200.000 de locuri de munca

Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:07 5586 citiri
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca tara noastra a ratat oportunitatea de a crea 200.000 de locuri de munca in plus, din cauza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.

Anul trecut, 304.000 de romani aveau un loc de munca datorita investitiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) facute publice saptamana trecuta.

"Practic, anul trecut, echivalentul populatiei unui judet de dimensiuni medii lucra in proiecte si afaceri finantate din fonduri UE", arata Siegfried Muresan, intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Mai mult, conform datelor MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al romanilor era cu 25,4% mai mare decat ar fi fost fara investitiile din fonduri europene. "Asta inseamna ca fiecare roman castiga in medie, lunar, cu circa 430 de lei in plus datorita banilor nerambursabili primiti de la Uniunea Europeana, daca ne raportam la salariul mediu net pe economie din luna decembrie", arata europarlamentarul roman.

De asemenea, el sustine ca, la un calcul simplu, putem observa ca inca 200.000 de romani ar fi avut acum un loc de munca platit din fonduri europene, daca rata de absorbtie ar fi fost aproape de 100%, nu de 59%, cat era la sfarsitul anului 2015.

Suma uriasa pe care o pierde Romania din fonduri europene pentru perioada 2007-2013

"Deci rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene inseamna 200.000 de locuri de munca mai putine in Romania. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, Guvernul trebuie sa aiba in minte urmatorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit in aceasta perioada inseamna cateva mii de locuri de munca necreate in economia Romaniei", a mai declarat Siegfried Muresan.

Planurile pe 2016

La finalul anului trecut, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a prezentat obiectivele pentru 2016.

Planurile lui Ciolos pentru absorbtia de fonduri europene

Ea si-a propus "indeplinirea conditionalitatilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene in perioada de programare 2014 - 2020, transparenta totala a implementarii programelor si proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte finantate prin fonduri europene, accelerarea implementarii programelor finantate din fonduri structurale si de investitii (ESI) 2014-2020 si nu in ultimul rand inchiderea programelor operationale aferente perioadei 2007-2013", potrivit unui comunicat publicat in luna decembrie.

Ministrul a mai transmis ca in acest scop a fost realizat MySMIS 2014, sistem electronic care vine in sprijinul beneficiarilor si care asigura colectarea in totalitate a informatiilor referitoare la proiectele finantate din fondurile ESI, beneficiarii putand transmite prin acesta datele necesare sistemului de gestiune si control al programelor operationale.

"Pentru a gestiona fondurile europene nerambursabile, in primul semestru al anului 2016, Ministerul Fondurilor Europene va finaliza toti pasii necesari procesului de acreditare pentru autoritatile implicate in sistemul de gestionare al fondurilor ESI 2014-2020", a mai spus atunci Aura Raducu.

C.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News