Ionel Danca: Discutam cu Comisia Europeana sa acoperim o parte din somajul tehnic cu fonduri europene

Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33 11583 citiri
Foto: Arhiva Facebook/ Ionel Danca

Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.

"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.

Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.

Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.

"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.

Danca a mai declarat ca cele peste 9 miliarde de lei ce urmeaza sa fie returnate in luna aprilie mediului privat au ramas de pe vremea guvernului PSD.

Guvernul pregateste in prezent un al doilea set de masuri de sprijinire a economiei despre care Danca nu a dat foarte multe detalii, cu exceptia includerii indemnizatiei de somaj pentru cei care nu sunt acoperiti de somajul tehnic.

Separat, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a precizat luni ca o decizie privind situatia ratelor romanilor si firmelor va fi anuntata in urmatoarele doua zile.

"Suntem foarte aproape si aici este o veste foarte buna pentru romani, suntem foarte aproape de o solutie pentru clientii bancilor, solutie pe care o discutam cu Banca Nationala si sistemul bancar, pe care o vom prezenta, cred eu, in maxim 48 de ore", a anuntat luni, Florin Citu, printr-un video postat pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Repede, repede la cersit Ionele ca la munca nu va duce capul.
Poza bum
bum
rank 5