La absorbtia fondurilor intram in prelungiri

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 22:17
3057 citiri
La absorbtia fondurilor intram in prelungiri

Acaparati de luptele si schimbarile politice, uitam de problemele cu adevarat importante, iar faptul ca la ritmul de absorbtie a fondurilor europene suntem tot codasi a devenit deja o obisnuinta daunatoare sub cupola careia autoritatile isi dorm nestingherit somnul neputintei, incompetentei si al propriilor interese, singura zvacnire de trezire fiind aroganta.

Este nepermis ca la finalul primului ciclu de implemetare a instrumentelor structurale in Romania, desi situatia e dazastruoasa, sa nu existe o actiune in forta a guvernului pentru resuscitarea unui sistem muribund.

Din pacate, salvarea de la Bruxelles nu vine, responsabilii europeni nu par sa fie foarte preocupati de situatia Romaniei in ceea ce priveste realizarea tintelor de convergenta asumate pana in 2013.

Practic, exista o miopie indusa de transmiterea informatiilor cosmetizate ale raportarilor de la Bucuresti, domeniu in care decidentii romani exceleaza, avand un antrenament solid inca din perioada comunista.

Am sperat ca organizarea intalnirii cu prilejul evenimentului din 14-15 iunie, "Regions for Economic Change 2012", sustinuta de comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, cu participarea reprezentantilor Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor, va crea un cadru de dezbatere activ prin propunerea de solutii si masuri concrete de revitalizare a mecanismului de absorbtie in regiunile ramase in urma din punct de vedere economic si social.

Spectacol frumos, saloane de epoca, orchestra si ritmuri antrenante, sampanie, frigarui de creveti, cotlete de berbecuti rostogolite pe plite incinse, cuvinte frumoase, protagonisti pe masura.

In sesiunea de interventii, mi-am permis sa sparg armonia de sunete, arome, gusturi, tinute si politeturi coplesitoare cu problema de fond ce facea obiectul intalnirii: dezvoltarea regionala si modul in care tari precum Romania avanseaza in procesul integrarii in cadrul politicii de coeziune.

Am prezentat un model inovativ de regandire a modului de creare a unui cadru solid de dezvoltare, "ecoknowledgence", bazat pe trei piloni: ecologie (eco) - dezvoltare durabila, cunoastere (knowledge) - folosirea potentialului creativ, inovativ si antreprenorial, convergenta (convergence) - reducerea decalajelor de dezvoltare intre statele membre.

Practic, pe acesti piloni se sprijina o platforma de colaborare la care contribuie toti actorii implicati in absorbtia fondurilor si care vine sa relanseze procesul de dezvoltare a Romaniei cu ajutorul banilor europeni.

Desi dezbaterile se derulau in ritmul evenimentelor petrecute la Campionatul European de Fotbal, reprezentantii Germaniei, Danemarcei si Olandei avand exaltari si dezamagiri in acest sens, am solicitat expres sprijin din partea Comisiei Europene si a Directoratului General de Dezvoltare Regionala pentru punerea in aplicare a unui plan de urgenta pentru a determina autoritatile de la Bucuresti sa adopte propunerile de relansare.

Subiectul pe cat de real si de grav, a starnit reactii de ingrijorare, dar solutiile sugerate sunt departe de a da sperante ca si factorii de decizie ai Uniunii Europene isi doresc o Romanie cu un nivel de dezvoltare ridicat, cu oameni priceputi care sa locuiasca si sa munceasca in tara lor, cu protectie sociala ridicata, adica principalele nevoi pe care am sperat sa le acoperim prin integrarea in marea familie europena.

Precedentul Greciei, care acum ceva timp raporta un mers sustinut al economiei, iar cand a venit scadenta s-a dovedit ca situatia din documentele oficiale este departe de cea reala, nu a constituit o lectie, chiar si amara, pentru responsabilii de la Bruxelles.

In partea de Sud si cea de Est a Europei e o alta cultura de guvernare, diferita de cea din Nord si Vest, iar acest lucru se vede foarte limpede in momentul acesta de bilant.

Precis va veni si clipa de judecare a gradului si modului de folosire al fondurilor europene, poate nu mai tarziu de sfarsitul anului viitor, care va arata lucrurile asa cum sunt si tare mi-e teama ca nu se va mai pune problema de intrare in prelungiri, ci se va trece direct la lovituri de pedeapsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene Romania, #bani europeni, #proiecte bani europeni , #fonduri europene structurale
Comentarii
C
Cronos
rank 3