Baronizarea fondurilor europene

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 22:07
2246 citiri
Baronizarea fondurilor europene

Pripa finalizarii Acordului de Parteneriat ce va sta la baza procesului de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2014-2020 aduce cu sine si frenezia manifestarii gandurilor de transformare a unor instrumente, la propriu numite structurale, in scule, la figurat numite cumetrii.

Din pacate, tot ce a inteles ministrul Eugen Teodorovici din esecul prezentului ciclu (2007-2013) este faptul ca in Romania fondurile europene nu pot fi absorbite pe baza unor mecanisme si principii elaborate in cancelariile UE, ci trebuie sa intre pe niste fagase specifice locului, prin care baronii locali au demonstrat de atatea ori ca pot impinge lucrurile si chiar realiza ceva.

In loc sa adanceasca expertiza profesionala, schimbul de experienta si transferul de bune practici, omul politic Teodorovici, la adapostul oferit de inca emergentul prim-ministru Ponta, isi da examenul maturitatii intr-ale teoriei jocurilor "functionale" - o adaptare damboviteana a consacratei teorii a jocurilor din matematica.

Astfel, se pregateste obtinerea girului din partea Comisiei Europene pentru o "schema de absorbtie" care sa indeplineasca aparent doua mari conditii: legalitate si functionalitate.

In cazul legalitatii, tinta guvernantilor nostri este de a-i determina pe cei de la Bruxelles sa ia drept buna credinta modul in care oficialii romani isi doresc sa atinga o performanta sporita in folosirea banilor euorpeni, iar semnarea Acordului cu Bucurestiul sa consfinteasca debutul a 7 ani de zbenguiala si desfrau.

In ceea ce priveste functionalitatea, responsabilii romani se bizuie pe faptul ca functionarii europeni presupun ca sintagme precum "management eficient", "dezvoltare regionala" sau "capacitate administrativa" au acelasi inteles si pe Rue de la Loi si in Piata Victoriei.

Dupa cum au mers lucrurile pana acum, avand in vedere si rapoartele periodice ale FMI, care cuprindeau la capitolul absorbtie si soparle varate de abilii responsabili romani cu carnete de partid, sunt semne ca eficienta cultura organizationala occidentala nu este capabila sa decripteze toate valentele unor mesaje venite de la Bucuresti.

Incercarile disimulate ale autoritatilor romane de a reaseza entitatile de gestionare a fondurilor europene, de a le redenumi la nesfarsit si de a schimba incontinuu reprezentantii acestora doar pe criterii de afinitati politice, nu fac deloc bine sitemului de absorbtie, iar intrarea intr-un nou cadru multianual cu aceleasi metehne legitimate sub forma de acord, nu poate duce decat la un esec asemanator cu cel de acum.

In 2007, Romania a negociat Cadrul Strategic National de Referinta in vadita neconcordanta cu realitatea si necesitatile de dezvoltare ulterioare, iar acest lucru, practic, a facut imposibila fluidizarea accesarii fondurilor structurale.

In 2013, oficialii romani dau dovada ca au invatat lectia usturatoare a ultimilor 7 ani si propun un Acord de Parteneriat prea ancorat in realitate, dar o realitate slutita de interesele baronilor si ma refer aici la acele mecanisme obscure care se invart numai pe baza de biletele, telefoane si zvonuri.

Am sperat ca atentionarile Comisiei Europene cu privire la calitatea elaborarii unui Acord de Parteneriat eficient, sa determine autoritatile romane sa regandeasca sistemul de absorbtie. Factorii de decizie sa inteleaga ca problema accesarii fondurilor europene nu este una politica ci una administrativa,

nu este o abordare doctrinara ci una profesionala, nu

este o competitie ci este, mai degraba, o colaborare.

Ca raspuns, guvernantii vor sa rastalmaceasca sensul angajamentelor si sa ghideze banii europeni pe ramificatiile care pot fi "controlate", dupa modelele elaborate de artizani in domeniu, precum Dragnea, Feneciu, Cancesu, Oprisan.

M-as bucura ca falsa agenda a maidanezilor si exploatarilor cianurate sa fie inlocuita de o tema mult mai importanta, in urmatorii 7 ani, pentru poporul roman si sa se creeze acele parghii care sa constranga guvernantii sa gandeasca european, sa actioneze regional si sa administreze social.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#absorbtie fonduri UE, #autoritate management fonduri UE, #Orlando Teodorovici fonduri UE , #fonduri europene structurale