Investitie de aproape 3 milioane de lei intr-un parc national din Romania, din fonduri europene

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 16:48
3321 citiri
Investitie de aproape 3 milioane de lei intr-un parc national din Romania, din fonduri europene
Foto: Rosilva.ro

Parcul National Domogled - Valea Cernei are, incepand din aceasta saptamana, un Centru de Vizitare, proiectul fiind finantat din fonduri europene cu suma de aproape 3 milioane de lei, fara TVA, informeaza, vineri, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.

Proiectul a fost finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa prioritara 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, domeniul major de interventie - Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si Retelei Natura 2000.

Lucrarile de executie a Centrului au inceput in martie 2014 si s-au finalizat in octombrie 2015, valoarea totala a investitiei situandu-se la 2.933.546 de lei, fara TVA.

Investitiile straine: 4 pasi inainte in productie, 3 pasi inapoi in finantare

Rolul investitiei

Centrul de Vizitare este format dintr-un spatiu de expunere, amplasat pe trei nivele, si dintr-un spatiu administrativ.

"Rolul Centrului de Vizitare este de a promova obiectivele de management ale Parcului National Domogled - Valea Cernei si de a constientiza, in randul publicului larg, masurile de conservare a habitatelor, in contextul gestionarii durabile a resurselor naturale. Centrul de Vizitare al Parcului National Domogled - Valea Cernei constituie un mijloc sigur de informare, constientizare si educatie continua a tuturor grupurilor de interes", noteaza Romsilva.

In urma cu 83 de ani, in 1932, este oficializata infiintarea Rezervatiei floristice si peisagistice Muntele Domogled, una dintre cele 11 rezervatii din interiorul Parcului National Domogled-Valea Cernei. Pana la semnatura prin care zona avea sa fie cunoscuta sub titulatura Parcul National Domogled-Valea Cernei trec 58 de ani, astfel incat, in anul 1990, se intampla si acest proces.

Ulterior, in 2003, se constituie Administratia Parcului National Domogled - Valea Cernei.

Locul de poveste intins, astazi, pe 61.211 hectare este situat in extremitatea sud-vestica a Carpatilor Meridionali, acoperind in acest crampei trei judete: estul judetului Caras-Severin (23.185 hectare), vestul judetului Mehedinti (8.220 hectare) si vestul judetului Gorj (29.806 hectare).

Sfatul unui economist din SUA pentru autoritatile romane: Asta e piatra de temelie, aici trebuie sa investiti

Specii de flori deosebite

Parcul National Domogled - Valea Cernei este o arie naturala protejata inzestrata cu o mare diversitate de valori naturale. Datorita complexitatii aspectelor stationale, fizico-geografice si climatice, Parcul National Domogled - Valea Cernei este caracterizat de o diversitate floristica remarcabila, inventarul insumand circa 1.110 specii.

Asadar, si-au gasit refugiul in aceasta regiune, indeosebi pe calcare, inul galben de Banat, ciubotica cucului banatean, pojarnita lui Rochel sau scaunul cucului.

Din punct de vedere al fondurilor pe care Regia Nationala a Padurilor - Romsilva le aloca Parcului National Domogled - Valea Cernei, datele oficiale arata ca bugetul minim se ridica la valoarea de 630.000 de lei.

Suma este acordata in baza contractului de administrare incheiat intre Romsilva si Administratia Parcului National.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#investitii parc national romania, #investitii parc national, #milioane parc national , #fonduri europene