Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
2580 citiri
Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim
Foto: Arhiva Ziare.com

Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.

Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de euro. Pozitia a doua este ocupata de Programul Operational Asistenta Tehnica - 73% (123,8 milioane euro), iar urmatoarele locuri de Programul Operational Regional - 64% (2,5 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 64% (1,63 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Transport - 61% (2,62 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Mediu - 58% (2,5 miliarde euro) si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 49% (1,71 miliarde euro).

Termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari este 31 decembrie 2015, iar transmiterea la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit a ultimei aplicatii de plata intermediara trebuie facuta pana la 30 iunie 2016.

Ciolos, discutii la Palatul Victoria despre fondurile europene: Ce grad de absorbtie tinteste ministrul de resort

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, declara in 10 decembrie ca absorbtia ar putea ajunge la 70% pe cadrul financiar 2007-2013.

"In momentul de fata, gradul de absorbtie este de 60%. El, de fapt, va fi calculat abia la sfarsitul anului viitor, pentru ca intre timp mai putem face plati. Beneficiarii fac plati pana la finele acestui an, dar ei le transmit in anul viitor. In februarie o sa avem o cifra mai exacta, speram sa ajungem la 70%", a spus Raducu.

Aceasta a mentionat ca doreste sa faca o simplificare in procesul de atragere a fondurilor, care sa duca la cresterea gradului de absorbtie a banilor europeni.

"Dorim sa facem o simplificare. Acesta este un lucru extraordinar care ar putea duce la cresterea gradului de absorbtie si la implementarea unor proiecte cu impact mai mare in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala. Dorim sa avem o metodologie mai clara", a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#absorbtie fonduri UE, #pierdere fonduri UE, #pierdere fonduri europene, #fonduri UE 2015 , #fonduri UE