Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum se dau bani europeni pentru somerii romani

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 09:27
3879 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum se dau bani europeni pentru somerii romani

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Obiectivele specifice

Dupa ce am identificat Nevoia si am stabilit Obiectivul General, pentru realizarea unui proiect de succes este necesara formularea Obiectivelor Specifice. In functie de natura si complexitatea proiectului, se trece la stabilirea unui numar de 3-7 Obiective Specifice, recomandarea mea fiind 4-5 obiective, astfel incat sa acopere, intr-o maniera coerenta, toata sfera de cuprindere a Obiectivului General.

Pentru a reusi o reprezentare cat mai clara a obiectivelor, se aplica regula SMART:

S - Specifice - se adreseaza unei arii bine definite in care gasim raspunsuri la intrebarile: Cine este responsabil? Care sunt pasii de urmat? Care sunt limitele? Care este orizontul de timp?

M - Masurabile - pentru o buna monitorizare a progresului inregistrat, este utila folosirea sau crearea unor mijloace de masurare a obiectivelor, astfel incat in orice moment sa avem reprezentarea clara a transformarii care a intervenit. Rezultatele masurarii sunt exprimari absolute sau procentuale, marimi de ordin sau pozitie ocupata intr-o ierarhie etc.

A - Atinse cu usurinta - prin folosirea resurselor existente si prin derularea proiectului, indeplinirea tintelor propuse arata eficienta echipei si motiveaza membrii acesteia sa ramana concentrati pe toata perioada implementarii;

R - Realiste - este importanta o pastrare a proportiilor si o constientizare a potentialului dezvoltat in cadrul proiectului, astfel incat sa existe o concordanta intre nevoi si posibilitati, intre resursele alocate si beneficiile create, intre propuneri si responsabilitati;

T - Timpul de realizare - acesta trebuie sa fie in conformitate cu cerintele din ghidul de finantare, dar si cu contextul in care se realizeaza proiectul, stabilind termene limita, perioade de desfasurare, grafice de timp etc.

Obtinere finantare: Tineri someri

In vederea reducerii somajului in randul tinerilor, Programul Operational Capital Uman cuprinde doua Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (Axa 1) si Imbunatatirea situatiei tinerilor fara loc de munca si in afara oricarei forme de pregatire (Axa 2).

Primele doua obiective specifice comune pentru aceste programe sunt:

  • Cresterea ocuparii tinerilor fara loc de munca si care nu sunt cuprinsi intr-o forma de pregatire, segment care la noi in tara depaseste cu 23% media UE

  • Imbunatatirea nivelului de competente pentru segmentul de tineri vizat

Conditia pentru grupul tinta este ca tinerii respectivi, cu varste intre 16 si 24 de ani, sa fie inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, iar finantarea este asigurata din Fondul Social European prin acordarea de granturi nerambursabile.

Activitatile din cadrul acestor proiecte vizeaza dezvoltarea si furnizarea unor pachete integrate personalizate pentru tinerii someri, tinandu-se cont de profilul fiecarui tanar in ceea ce priveste nivelul de educatie/experienta profesionala.

Pachetele integrate oferite tinerilor someri prin Axa 2 trebuie sa includa in mod obligatoriu masurile minime furnizate de Agentiile de Ocupare - livrarea de carduri profesionale, realizarea profilului individual, masuri de informare personala, consilierea - la care se adauga alte masuri specifice fiecarui proiect: formarea profesionala (400 euro/persoana/luna), evaluarea si certificarea competentelor (400 euro/persoana/luna), programe de ucenicie (250 euro/persoana/luna), stagii pentru absolventi (300 euro/persoana/luna), consiliere personala (100 euro/persoana/luna), anagajarea, dar si subventionarea locurilor de munca nou create pe o perioada de 12 luni.

Perioada de implementare a acestor proiecte este de maxim 36 de luni.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru reciclarea deseurilor.

Termeni: Fondul Social European

FSE reprezinta instrumentul prin care se urmareste promovarea coeziunii economico-sociale la nivelul UE si are ca principale obiective:

  • Crearea de noi locuri de munca, cu preocupari in urmatoarele directii:

  • ajutorul dat tinerilor pentru a se integra pe piata muncii;
  • instruirea fortei de munca si plasarea acesteia in locurile de munca nou create;
  • sprijin pentru antreprenori in vederea imbunatatirii nivelului de calificare a lucratorilor pentru a asigura cresterea competitivitatii IMM-urilor;
    • Incluziunea sociala:

  • cresterea gradului de ocupare este cea mai eficienta masura de a da oamenilor incredere, independenta, securitate financiara si un sens de apartenenta si implicare in viata economica si sociala a comunitatii din care fac parte;
  • sprijinirea grupurilor defavorizate pentru integrarea lor in activitatile economice;
    • Cresterea nivelului de educatie:

  • imbunatatirea conditiilor pentru educatie si instruire;
  • eliminarea premiselor abandonului scolar;
  • trecerea rapida de pe bancile scolii la viata activa;
    • Cresterea nivelului de pregatire in administratia publica in vederea intaririi capacitatii institutionale pentru:

  • a asigura servicii de calitate ridicata;
  • o mai buna implementare a politicilor publice si a reformelor structurale;
  • In Romania, anvelopa financiara a FSE pentru 2014 - 2020 este de aproxiamtiv 4,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna 30,8 % din fondurile structurale (FEDR + FSE).

    Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

    Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
    Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
    Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
    Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
    Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
    România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
    #fonduri europene someri, #fonduri europene consultanta, #proiect fonduri europene , #fonduri europene