Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum sa-ti faci o pensiune agroturistica cu bani europeni

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 11:35
20601 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum sa-ti faci o pensiune agroturistica cu bani europeni

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Obiectivul General

Obiectivul General al proiectului trebuie formulat intr-un mod clar, cuprinzator si usor de urmarit pe tot parcursul perioadei de implementare.

Obiectivul General trebuie sa fie in concordanta cu obiectivul axei prioritare si a actiunii prin care este finantat proiectul, astfel incat acesta sa arate contributia respectivului proiect la realizarea indicatorilor stabiliti pentru linia de finantare aferenta.

In principiu, se foloseste forma infinitivului lung (dezvoltare, realizare, construire, valorificare etc.) in acord cu subiectul in cauza.

De exemplu, pentru o pensiune agroturistica, setarea corecta a obiectivului general, tinand cont de argumentele expuse mai sus, poate fi: "Dezvoltarea potentialului turistic al zonei X prin construirea unei pensiuni agroturistice la standarde europene, in contextul cresterii competitivitatii, promovarii specificului local, cultivarii traditiilor, transmiterii obiceiurilor".

In exemplul dat, a se observa ca nu m-am limitat strict la construirea pensiunii, deoarece in cadrul acestor programe de finantare sunt sprijinite mai multe activitati, iar constructia in sine trebuie legata de un set de alte actiuni.

Un proiect are doar un singur Obiectiv General. Chiar daca multi beneficiari tin cont de acest sfat, adesea prin adaugarea particulelor "si"/"sau" nu fac altceva decat sa stabileasca mai multe Obiective Generale, ceea ce atrage respingerea finantarii proiectului.

Toate aceste detalii sunt importante, dar peste ele, rolul determinant in stabilirea Obiectivului General il are impactul - cum se propaga beneficiile proiectului respectiv asupra comunitatii locale, asupra mediului inconjurator, specificului local, climatului concurential, dar si a beneficiarilor proiectului sau a grupului tinta.

Nu in ultimul rand, la formularea Obiectivului General trebuie sa se tina cont si de intrezarirea posibilitatilor de continuare a proiectului si dupa perioada de implementare, dupa consumarea fondurilor nerambursabile primite in acest scop.

Avand grija respectarii acestor recomandari, tineti cont de faptul ca trebuie sa prezentati o formulare concisa si precisa; cei care evalueaza proiectul trebuie sa inteleaga din lecturarea obiectivului general ceea ce va propuneti sa realizati prin proiect, iar detalierea fara sens a Obiectivului General poate crea confuzie, fracturi de logica sau chiar actiuni antagonice. Aplicati pragmatismul american al regulii KISS: keep it stupid simple.

Obtinere finantare: Pensiuni Agroturistice

Pensiunile Agroturistice sunt finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul masurii 6 "Dezvoltarea exploatatiilor si intreprinderilor", domeniul de interventie 6A "Facilitarea diversificarii, a infiintarii si a dezvoltarii de intreprinderi mici, precum si crearea de locuri de munca", submasura 6.2 "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale".

Beneficiaza de un sprijin de 70.000 de euro fermierii sau membrii unei gospodarii agricole, precum si micro-intreprinderile si intreprinderile mici din spatiul rural, care vor desfasura activitati neagricole pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru finantarea nerambursabila.

Solicitantul trebuie sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra cladirii si terenului aferent.

Conform ordinului 65/2013, in pensiunile agroturistice turistilor li se ofera masa preparata din produse majoritar naturale din gospodaria proprie (inclusiv produse piscicole) sau de la producatori/pescari autorizati de pe plan local.

Gazdele se ocupa direct de primirea turistilor si de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care il petrec la pensiune si vor insoti turistii care participa la activitatile gospodaresti sau mestesugaresti.

Potrivit legii turismului, pensiune agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare de pana la 8 camere. Nivelul de confort si calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie sa atinga standardul de calitate de minimum o margareta.

Amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau siguranaa turistilor

Implementarea Planului de Afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului, iar perioada de implementare a proiectului este de maximum 5 ani de la incheierea Contractului de Finantare.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru someri.

Termeni: Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Regionala

FEADR are ca scop promovarea dezvoltarii rurale durabile in Uniunea Europeana, venind in completarea politicilor de piata si de sustinere a veniturilor alocate in cadrul politicii agricole comune, politicii de coeziune si politicii comune in domeniul pescuitului.

Obiectivele FEADR sunt: cresterea competitivitatii in agricultura si silvicultura prin sprijinirea restructurarii, dezvoltarii si inovatiei; dezvoltarea mediului si spatiului rural, prin sprijinirea gestionarii terenurilor; cresterea calitatii vietii in mediul rural si promovarea diversificarii activitatilor economice.

In Romania, FEADR finanteaza Programul National de Dezvoltare Rurala cu 8,0156 miliarde de euro (39% din totalul alocarilor pentru tara noastra) si are ca prioritati:

  • Modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesare a produselor agricole;

  • Incurajarea intineririi generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri;

  • Dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca;

  • Incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural;

  • Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice;

  • Incurajarea dezvoltarii locale plasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii LEADER (imbunatateste competitivitatea, calitatea vietii si diversificarea economiei rurale, precum si combaterea saraciei si excluderii sociale).

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#fonduri europene pensiune, #fonduri europene agroturism , #fonduri europene