Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum s-ar putea construi in Romania drumuri cu bani de la UE

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 08:35
4227 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum s-ar putea construi in Romania drumuri cu bani de la UE

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Bugetul

Pana acum am trecut prin toate fazele scrierii proiectului: identificarea Nevoii, setarea Obiectivului General, fixarea Obiectivelor Specifice, planificarea Activitatilor, alegerea Indicatorilor si tintirea Rezultatelor.

Pentru toate aceste etape si pentru a avea succes in implementare este nevoie de un Buget care sa acopere valoarea totala a proiectului, astfel:

  • Valoarea eligibila - totalitatea acelor cheltuieli necesare realizarii proiectului pentru acoperirea carora va fi primit imprumutul nerambursabil prin intermediul instrumentelor financiare utilizate in aria de cuprindere a respectivului proiect; exemplu: la construirea unei sosele, cheltuielile legate de studiul de fezabilitate sunt cheltuieli eligibile.

  • Valoarea neeligibila - acele cheltuieli legate de realizarea proiectului, indispensabile atingerii obiectivului propus, dar care sunt suportate de beneficiar din bugetul propriu; exemple: dobanzile platite pentru creditele luate ca parte de finantare proprie a proiectului, cheltuielile pentru punerea in functiune a unui utilaj etc.

In acord cu cerintele din Ghidul Solicitantului, Bugetul trebuie intocmit intr-un mod logic si clar, sa scoata in evidenta etapele de realizare ale proiectului si activitatile desfasurate. La baza alcatuirii Bugetului stau costurile reale, cele care pot fi procurate din surse obiective si care se refera la parametrii standardizati ai bunurilor/serviciilor/lucrarilor achizitionate.

Daca proiectul ce urmeaza sa fie finantat din fonduri europene este si generator de venituri, atunci in Buget sunt incluse si veniturile respective, cu precizarea ca acestea trebuie sa fie obtinute in baza unui temei legal.

De exemplu, inchirierea sau instrainarea unui utilaj achizitionat in cadrul proiectului poate aduce venituri, dar acest lucru nu este legal, pe cand taxa perceputa pentru folosirea unui pod, pentru cheltuieli de intretinere, este considerata venit si este in acord cu legea ce a stat la baza finantarii obiectivului respectiv.

Ca regula generala, in cadrul proiectelor finantate din fonduri nerambursabile, nu este permisa folosirea unor linii bugetare cu destinatie precisa pentru acoperirea unor cheltuieli din cadrul altor linii bugetare ale aceluiasi proiect.

Sunt prevazute anumite exceptii referitoare la procentul de suplimentare a unor alocari, dar toate aceste modificari se fac doar justificat, numai dupa instiintarea autoritatii si primirea acordului scris.

Tot ca regula, evidentierea si contabilizarea veniturilor si cheltuielilor din cadrul Bugetului proiectelor pentru care se utilizeaza fonduri europene, se face separat de contabilitatea generala a beneficiarului, se tin conturi distincte, iar toata documentatia trebuie pastrata in locuri accesibile si la dispozitia organelor abilitate pentru controlul derularii proiectelor europene.

Obtinere finantare: autostrazi/drumuri expres/drumuri nationale

Constructia si modernizarea acestora se poate face prin Programul Operational Infrastructura Mare, in cadrul primelor doua Axe Prioritare: "Imbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T si a metroului" si "Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient".

Pentru transportul rutier, obiectivele specifice avute in vedere la realizarea unor astfel de investitii sunt:

  • Cresterea mobilitatii prin dezvoltarea transportului rutier pe reteaua rutiera TEN-T centrala

  • Cresterea mobilitatii pe reteaua TEN-T globala

  • Cresterea accesibilitatii zonelor cu o conectivitate redusa la infrastructura rutiera TEN-T

In cadrul acestor finantari se are in vedere finalizarea unor proiecte deja incepute, cum ar fi:

  • Autostrada Lugoj - Deva
  • Autostrada Sebes - Turda
  • Autostrada Campia Turzii - Targu Mures
  • Autostrada Timisoara - Lugoj

Ca proiecte noi, avem:

  • Autostrada Sibiu - Pitesti
  • Autostrada Bacau - Pascani
  • Centura de Sud a Bucurestiului
  • Drumul expres Ploiesti - Buzau
  • Autostrada Tg. Neamt - Iasi - Ungheni
  • Drumul expres Focsani - Bacau
  • Drumul expres Buzau - Focsani

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru combaterea coruptiei in administratie.

Termeni: Trans-European Transport Network (TEN-T)

Strategia TEN-T se refera la dezvoltarea retelei de transport la nivel european din perspectiva rutiera, feroviara, navala si aeriana.

Prin aceasta retea se are in vedere dezvoltarea unor investitii de importanta majora la nivel european ce vizeaza dezvoltarea de cai rutiere, extinderea si imbunatatirea retelei feroviare, porturi, aeroporturi, sisteme de management al traficului etc.

Incepand cu anul 2014, noul program TEN-T tinteste reducerea diferentelor dintre nivelurile de dezvoltare a retelelor de transport in Statele Membre, eliminarea blocajelor de transport din calea unei functionari uniforme a pietei interne si inlaturarea barierelor tehnice din sistemele de transport, precum incompatibilitatea standardelor din traficul feroviar.

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#fonduri europene drumuri, #fonduri europene autostrazi , #fonduri europene