Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei finantare nerambursabila pentru agricultura

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 08:04
5384 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei finantare nerambursabila pentru agricultura

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Indicatorii

Daca stabilirea Obiectivului General a fost realizata in concordanta cu o dimensionare justa a Obiectivelor Specifice, inseamna ca acum stabilirea corecta a Indicatorilor este o fireasca transpunere cantitativa sau calitativa a tintelor pe care ni le-am propus sa le atingem in cadrul proiectului.

De multe ori, Indicatorii de evaluare sunt impusi in Ghidul Solicitantului, dar beneficiarul proiectului nu trebuie sa cada in capcana absolutizarii acestora sau, din contra, a banalizarii lor.

In practica, s-a observat ca unii beneficiari merg la limita de avarie cum se spune, ceea ce inseamna ca, din precautie, ei stabilesc valori pentru indicatorii din proiect la pragul impus de finantator pentru obtinerea unui anumit punctaj.

Atata timp cat proiectul dovedeste ca are un potential mai mare, este pacat sa nu se puna in evidenta acest avantaj, iar valoarea indicatorilor sa fie corelata cu obiectivele proiectului.

La polul opus, pentru a obtine un avantaj concurential, unii solicitanti se avanta in stabilirea unor valori nerealiste pentru indicatorii proiectului, iar in momentul implementarii vor fi obligati sa respecte acesti parametri, indiferent de situatia reala.

Spre exemplu, daca prin obligatiile proiectului se impune cresterea numarului de angajati cu 10%, se poate spune ca este nerealist si hazardat ca, la scrierea proiectului, potentialul beneficiar sa prevada o valoare de 80%.

Ca un efect secundar, un numar mare de locuri de munca nou create are consecinte nefaste asupra cresterii productivitatii in ansamblu.

Recomandare: atentie sporita la corelarea indicatorilor!

In esenta, indicatorii sunt caracteristici cantitative sau calitative, observabile si masurabile, care sunt folosite pentru a evidentia schimbarile intervenite sau progresul atins in obtinerea rezultatelor planificate.

Indicatorii ofera posibilitatea de masurare a rezultatelor pe tot parcursul fazei de implementare a proiectului.

Daca procesul este unul conform, indicatorii vin sa intareasca acest lucru, iar daca exista devieri, valorile indicatorilor ofera posibilitatea de a se face ajustari, astfel incat, la final, sa se ajunga la rezultatele preconizate.

Indicatorii folositi in proiectele cu finantari nerambursabile pot fi:

  • Indicatori de rezultat - arata schimbarile efective intervenite pe termen scurt in cadrul fiecarei Activitati

  • Indicatori de performanta - arata schimbarile determinate pe termen mediu ca urmare a atingerii Obiectivelor Specifice

  • Indicatori de impact - arata schimbarile intervenite pe termen lung ca urmare a implementarii proiectului intr-o anumita zona sau sector specific, prin indeplinirea Obiectivului General

Obtinere finantare: Exploatatii agricole

Finantarile pentru investitii in agricultura pot fi obtinute in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 4: Investitii in active fizice, Submasura 4.1: Investitii in exploatatii agricole. Aceste investitii contribuie la:

  • Imbunatatirea performantei economice a tuturor fermelor si facilitarea restructurarii si modernizarii fermelor, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, cat si a diversificarii agricole

  • Reducerea gazelor cu efect de sera si de amoniac din agricultura

Potrivit documentelor programatice, se acorda finantare pentru:

  • Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor destinate activitatii productive din cadrul fermei, inclusiv cai de acces, irigatii si racordarea fermei la utilitati;

  • Amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, in cadrul unui lant alimentar integrat;

  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de masini/utilaje si echipamente noi, in limita valorii de piata a bunului respectiv;

  • Achizitionarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, inclusiv remorci si semiremorci specilizate in scopul comercializarii produselor agricole in cadrul unui lant alimentar integrat;

  • Cheltuieli generate de infiintarea plantatiilor pentru struguri de masa si alte culturi perene

  • Cheltuieli determinate de conformarea cu standardele comunitare in cazul tinerilor fermieri

  • Achizitionarea sau dezvoltarea de software si achizitionarea de brevete, licente, drepturi de autor, marci.

In functie de marimea fermelor, natura investitiei si obiectivele stabilite, finantarile pot varia intre 100.000 si 1.000.000 de euro, iar intensitatea sprijinului poate fluctua intre 30 si 90%.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru cercetare-dezvoltare-inovare.

Termeni: Programul National de Dezvoltare Rurala

Conform precizarilor facute de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, PNDR 2014-2020 este programul prin care se acorda fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei pentru dezvoltarea economico - sociala a spatiului rural din Romania.

Prin acest cadru se aloca finantari pentru proiecte de investitii in dezvoltarea agriculturii si a zonei rurale, pentru fermieri, societati private si autoritatile publice locale. Volumul fondurilor puse la dispozitie prin acest program este de aproximativ 8 miliarde de euro.

Principalele prioritati de dezvoltare rurala pentru perioada de programare 2014-2020 sunt:

  • Modernizarea si cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole prin consolidarea acestora, deschiderea catre piata si procesare a produselor agricole;

  • Incurajarea intineririi generatiilor de agricultori prin sprijinirea instalarii tinerilor fermieri;

  • Dezvoltarea infrastructurii rurale de baza ca preconditie pentru atragerea investitiilor in zonele rurale si crearea de noi locuri de munca si implicit pentru dezvoltarea spatiului rural;

  • Incurajarea diversificarii economiei rurale prin promovarea crearii si dezvoltarii IMM-urilor in sectoarele nonagricole din mediul rural;

  • Promovarea sectorului pomicol, ca sector cu nevoi specifice;

  • Incurajarea dezvoltarii locale plasate in responsabilitatea comunitatii prin intermediul abordarii LEADER ce duce la imbunatatirea competitivitatii, calitatii vietii si diversificarii economiei rurale, precum si la combaterea saraciei si excluderii sociale.

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene agricultura, #fonduri nerambursabile agricultura , #fonduri europene