Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum alegi un titlu de succes pentru proiectul tau

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 13:53
8663 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum alegi un titlu de succes pentru proiectul tau

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Titlul proiectului

Multi se pot intreba de ce discutam despre titlu abia dupa ce am parcurs toate fazele si etapele de scriere a proiectului.

Din practica, va pot spune ca mult mai bine putem stabili varianta definitiva a titlului proiectului in momentul in care stim toate detaliile si avem versiunea finala a proiectului, pentru a putea reflecta formula concreta in care a evoluat intregul proiect de la concept pana la depunerea aplicatiei.

Nu putem pleca la drum stabilind o formula standard a proiectului inca de la inceput; acesta evolueaza, se transforma, este o exprimare realista a unui proces de culegere a informatiilor, de realizare a analizelor aferente si de adaptare la situatia reala.

Mult practicata formula de proiecte copy-paste, in care schimbam doar numele aplicantului si coordonatele de timp, nu este recomandabila.

Titlul proiectului trebuie sa exprime, intr-o forma concisa, spiritul intregului proces de planificare, sa atraga atentia si sa aduca acel element de noutate care sa arate ca proiectul respectiv este unic, inovativ si necesar potentialului beneficiar de finantari nerambursabile.

Desigur, trebuie gasita o formulare profesionala, specifica domeniului de activitate in care este ancorat proiectul.

Nu se recomanda titluri de tabloid, care mizeaza pe factori emotionali extremi, doar de dragul atragerii atentiei cu orice pret a celor care evalueaza proiectul.

In acelasi timp, personal, nu as recomanda formularea sobra, laconica, specifica unei teze de doctorat.

Din pacate, in practica ultimilor ani, am observat tendinta incurajata de autoritatile care acorda finantarea, de a selecta proiecte care au ca titlu, nici mai mult, nici mai putin, Obiectivul General al proiectului.

Aceasta abordare nu este in concordanta cu teoria scrierii proiectelor, dar realitatea de la noi din tara arata ca multi beneficiari au ales aceasta cale doar pentru a fi in main stream si a face placul autoritatilor.

Cu timpul, lucrurile vor evolua si e bine sa ne adaptam atat cerintelor din ghidurile de aplicare, dar si culturii de proiect instaurate in domeniul accesarii fondurilor europene in Romania.

Oricum, indiferent de varianta pe care o alegem, la enuntarea titlului proiectului este important sa respectam rigorile impuse in documentatia de aplicare si ma refer aici la lungimea titlului sau numarul maxim de caractare.

De regula, este bine sa evitam titlurile foarte lungi, care mai degraba creeaza confuzie, decat sa aduca lamuriri despre respectivul proiect.

Obtinere finantare: Cooperare Teritoriala - Interreg Romania - Bulgaria

Acest program este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, co-finantat din bugetele nationale ale celor doua tari, iar in partea romana a frontierei sunt eligibile judetele: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Constanta.

Elementul de baza al acestui program este incurajarea comunitatilor aflate de o parte si de alta a frontierei de a coopera si promova actiuni comune, care sa duca la inlaturarea barierelor economice si socio-culturale si de a fructifica oportunitatile oferite de zona respectiva.

Aceste proiecte vizeaza mai multe domenii, cum ar fi: transportul, resursele naturale, cultura, mobilitatea pe piata muncii, construirea capacitatii administrative etc.

In total, finantarea pentru acest program depaseste 258 de milioane de euro, iar beneficiarii pot fi: organizatii non-profit, asociatii, fundatii, autoritati publice, Camere de Comert, institutii de invatamant, institute de cercetare etc.

Proiectele sunt finantate pe o perioada de maxim 2 ani, cu sume cuprinse intre 100.000 si 1.500.000 de euro, in functie de obiectivul stabilit si de domeniul de aplicare.

De remarcat faptul ca acest program de finantare este compatibil cu Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.

Termeni: Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD)

Strategia Dunarii reprezinta un cadru coerent de actiune bazata pe o forma de cooperare pentru partenerii din zona, folosind in mod structurat politicile regionale si instrumentele financiare deja existente.

SUERD se sprijina pe 4 piloni:

  • Conectarea regiunii Dunarii
  • Protectia mediului
  • Asigurarea prosperitatii
  • Consolidarea regiunii

Strategia a fost conceputa pentru implicarea unui numar de 8 tari membre UE si 6 tari din afara Uniunii, avand in vedere o populatie de 115 milioane de oameni, cu un program de finantare de 100 de miliarde de euro pentru 11 arii prioritare.

Vezi toate articolele:

***

Ajunsi aici, dupa ce am parcurs elementele definitorii ale proiectelor specifice programelor de finantare din fonduri europene, incheiem sesiunea de toamna a acestei rubrici.

Urmeaza ca pe perioada vacantei cititorii sa poata reflecta la intregul ciclu expus si sa adreseze intrebari legate de propriile initiative in domeniul obtinerii finantarilor nerambursabile.

Tin sa multumesc tuturor celor care au urmarit aceasta rubrica si incurajez orice propunere pentru imbunatatirea formatului si continutului rubricii in sesiunea de primavara.

Pana atunci, va urez vacanta placuta, sarbatori fericite si la multi ani!

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri europene interreg, #fonduri europene titlu proiect , #fonduri europene