Financial Times: Fondurile europene nu reusesc sa ajunga la tari sarace precum Romania

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 10:282951 citiri
Financial Times: Fondurile europene nu reusesc sa ajunga la tari sarace precum Romania
Foto: Flickr

Fondurile europene menite a spori cresterea economica in cele mai sarace state membre nu reusesc sa ajunga la acestea, riscandu-se pierderea a miliarde de euro, potrivit unui raport intern al Comisiei Europene.

Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a absorbit doar 3,7 la suta din cele 19 miliarde de euro care i-au fost alocati in perioada 2007 - 2013, aceasta fiind cea mai slaba rata de absorbtie, relateaza Financial Times.

La randul sau, Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, a cheltuit doar 9,1 la suta din cele 6,7 miliarde de euro alocate.

Fondurile structurale, in valoare de 347 de miliarde de euro, pe o perioada de sapte ani, sunt principalul punct in strategia europeana pentru sporirea cresterii economice, prin investitii in infrastructura si locuri de munca. Potrivit regulilor UE, daca banii nu sunt cheltuiti, se intorc la bugetul UE, Romania si Bulgaria fiind primele care ar putea sa-si piarda finantarea.

Potrivit oficialilor Comisiei Europene, aceste state ar putea sa cheltuie cea mai mare parte a fondurilor in ultimii ani din perioada 2007 - 2013, deoarece banii sunt deblocati doar odata ce proiectele respective, ce trebuie partial finantate de autoritatile nationale, aplica pentru rambursare.

Totusi, acestia au precizat ca lipsa proiectelor viabile din Romania si Bulgaria este ingrijoratoare. Un purtator de cuvant al Ministerilor Afacerilor Europene a declarat ca rata mica de absorbtie are drept cauza lipsa capacitatii in administratia publica, precum si lipsa finantarii nationale pentru proiecte.

"Romania va face tot ce poate sa aiba o rata de absorbtie cat mai mare pana in 2015. Insa este prea devreme pentru a vorbi de un anumit nivel", a spus purtatorul de cuvant.

La randul sau, ministrul de Externe bulgar, Nickolay Mladenov, a declarat ca situatia se imbunatateste, concentrarea pe proiecte la scara larga incepand sa dea roade. El a adaugat ca, pana in 2015, Bulgaria va avea o rata de absorbtie de 95 la suta.