Europa ne-a urecheat, de nu ne mai vedem...banii (Opinii)

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 23:30
8232 citiri
Europa ne-a urecheat, de nu ne mai vedem...banii (Opinii)
Foto: Arhiva

Ceea ce nu trebuia sa se intample, daca mintea cea de pe urma a stralucitilor politicieni romani ar fi functionat cum se cuvine, s-a intamplat. Cancelaria de la Bruxelles, "ordonatorul de credite" la nivel de continent, a inchis caneaua rezervorului cu bani pentru Romania.

Comisia Europeana a interupt, de la 1 iulie, finantarile pentru tara noastra la cateva domenii. Situatia e mai grava decat vor s-o prezinte autoritatile de pe malul Dambovitei, in contextul in care se prefigureaza un 2013 mai dificil economic ca anul in curs.

Ce i-a deranjat pe trezorierii de la Bruxelles nu a fost rata deplorabila de absorbtie a fondurilor puse la dispozitia Bucurestiului (sub 10%, insemnand cam 1,8 miliarde euro) pentru un timp berechet de 5-6 ani. Deoarece, la urma-urmei, ramaneau rezerve pentru alte tari cu mult mai serioase si mai silitoare in facerea temelor, Romania devenind astfel doar contributor si nu receptor de fonduri.

Supararea forului european provine de la gravele si multiplele pungasii gasite la capitolele achizitii publice si conflicte de interese. Abcesul trebuia sa se sparga odata. Institutiile statului n-au fost capabile ori n-au vrut (inclin sa cred mai mult in cea de-a 2-a varianta) sa spuna "ajunge" la nesfarsita problema a licitatiilor.

Am devenit astfel lideri autoritari si incontestabili in Europa la rubrica numita caiete de sarcini daruite cu adresa. Tavalugul "cumparaturilor" publice a demarat cu aprindere in 2009. Statul roman a devansat orice tara la incredintari directe. Campion absolut la toate categoriile acestui sport de impact...banesc.

Cununa de lauri a fost invariabil spaga. Nu mai e cazul sa amintim de hiperinflatia cumetriilor duduind de eficacitate. Firme-ventuza zamislite pe numele unor babe (soacre, matusi,mame), cuscre vitrege, fecioare de familie "Cosa Nostra", nepoti prin adoptie etc.

Partea romana si Comisia Europeana au tot controlat tip CFI subiectele in cauza prin anii 2010- 2011. Au iesit atunci la lumina malversatiuni demne de puscariabili magazineri. Primul efect, Europa a stopat platile prin fondul FEDER, in vara anului trecut.

Comisia a reluat alocarile banesti in decembrie 2011, ca urmare a angajamentului ferm al statului ca "va face totul" (binecunoscuta expresie comunista) pentru a eradica sarlataniile din gestiune si achizitii puiblice. Exista si un termen limita de sustinere a corigentei: mijlocul lui 2012.

Ceea ce este cu adevarat condamnabil e faptul ca "politicul" romanesc, intr-o abjecta traditie, nu s-a sinchisit sa-si respecte cuvantul dat. Controalele ulterioare au dovedit-o. Cotcariile persista. Drept urmare, CE a informat, joi, autoritatile romane ca a "intarcat balaia" pe cea mai importanta parte din 3 programe cofinantate (Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Europene), plus corectii financiare la al 4-lea (Mediu).

Ca un act de indulgenta, CE a acordat Romaniei un termen de 60 de zile, vreme in care trebuie sa reactioneze si sa convinga ca a reparat ticalosia si s-a lepadat de naravurile in care a cazut. Evident, rezultatul eventualei insanatosiri se cere confirmat printr-un raport semnat de Autoritatea Nationala de Audit.

Numai asa Bruxelles-ul va relua platile. E mai mult decat firesc ca UE sa-si protejeze interesele financiare si, implicit, banii colectati de la contribuabili, Comisia Europeana aplicand aceleasi reguli, sa le zicem bancare, pentru toate statele membre.

Daca Romania accepta corectiile, si nu vad alternative, sumele in cauza ar putea fi folosite pentru alte proiecte, dar in mod cinstit aplicate. Victor Ponta a tinut sa precizeze recent ca presuspendarea unor programe europene se afla in blocaj din primavara acestui an, ca urmare a pomenitelor audituri din perioada 2009- 2011.

"Vom plati noi ce s-a facut rau atunci, dar important este sa deblocam toate programele", a declarat premierul. Marturisesc ca am rezerve fata de putinta unei rezolvari pozitive in numai 2 luni. E vorba totusi de campanie electorala, timp in care promisiunile se servesc aburinde si la tava nationala.

Cresterea economica din 2000- 2008 e numai o amintire. Suntem pe locul 26 (penultimul) in UE. Se cheltuie mai putin, dar la fel de ineficient. Fondurile europene nu mai vin, cu repercusiuni asupra tuturor, au crescut creditele neperformante (16- 17%)- dublul anului trecut.

Asa ca, ramane de vazut daca Europa ne (va) mai da, fiindca de pus si-n traista nu incape discutie.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fonduri europene, #CE, #suspendari, #licitatii , #stiri fonduri