E strigator la cer sa primesti bani de la UE si sa nu ii poti folosi - Interviu

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 07:56
4985 citiri
E strigator la cer sa primesti bani de la UE si sa nu ii poti folosi - Interviu
Foto: Freedom House

"Mi se pare strigator la cer sa primesti niste bani de la UE pe care nu poti sa-i folosesti pentru ca nu exista capacitate de absorbtie din cauza managementului slab, a coruptiei, a administratiei slabe sau a legislatiei proaste", spune Gratian Mihailescu, analist, expert, consultant, publicist si activist preocupat de politica interna si externa.

In cadrul conferintei "Importanta dezvoltarii regionale pentru viitorul Romaniei", a avut loc, joi, lansarea unui policy brief ce prezinta o abordare integrata asupra procesului de dezvoltare regionala, document redactat de Gratian Mihailescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihailescu ne-a vorbit despre rolul acestei conferinte in context european, solutiile propuse si cum ar putea fi acestea implementate.

Care este rolul acestei conferinte in actualul context european?

Din 2009, de cand m-am intors din Bruxelles unde am activat in domeniul afacerilor europene, incerc sa implementez idei si concepte ce tin de guvernanta europeana. Romania, dupa un ciclu financiar 2007-2013, nu este inca integrata in UE si are probleme mari la capitolul performanta economica, guvernare multi-nivel, administratie publica sau antreprenoriat.

Mi se pare strigator la cer sa primesti niste bani de la UE pe care nu poti sa-i folosesti pentru ca nu exista capacitate de absorbtie din cauza managementului slab, a coruptiei, a administratiei slabe sau a legislatiei proaste. Romania se afla pe ultimul loc in topul absorbtiei cu fonduri europene si probabil peste 6 miliarde de euro nu vor fi cheltuiti. E inadmisibil. Vina este a noastra si nu a Uniunii Europene.

Care sunt cele mai importante probleme in ceea ce priveste dezvoltarea regionala si care sunt solutiile propuse?

Ma voi limita la doar doua probleme care, la randul lor, se rasfrang asupra mai multor factori.

a) Regionalizare/Descentralizare

Romania functioneaza pe structuri administrative stabilite in 1968, 41 de judete care de multe ori fragmenteaza acest proces de dezvoltare. Suntem in 2015, iar Romania este singura tara europeana din fostul bloc sovietic care, dupa caderea regimului comunist, nu a stiut cum sa proiecteze o reforma administrativa, in scopul de a corecta o serie de deficiente sau pentru a se actualiza la anumite realitati aparute dupa 1989.

Aceasta discutie despre descentralizare/regionalizare trebuie sa apara din nou in spatiul public, trebuie organizate dezbateri, trebuie explicat acest fenomen in media, trebuie facute analize, studii de impact, proiectii la care sa participe societatea civila, sectorul academic si sectorul de business si nu doar politicul.

Acest proces este unul important pentru viitorul Romaniei si ar trebui sa inceapa de jos in sus, de la comasarea unor unitati teritorial administrative, pentru ca Romania se afla in primele locuri din Europa cand vorbesti de comune si orase. Cum e posibil sa avem aproape acelasi numar de unitati administrativ-teritoriale ca si Franta sau Germania, cand aceste tari au o populatie de 4-5 ori mai mare decat Romania? Trebuie sa actionam cat mai repede in acest sens, pentru a incepe sa performam economic si administrativ.

b) Reforma in administratia publica - Mai putina politica, mai mult management si performanta. Guvernanta multi-nivel, acest principiu european, trebuie sa devina functional in Romania.

Coruptie, politizare excesiva, cumetrii, clientelism politic, nepotism, cam asa a functionat administratia publica in ultimii 25 de ani, fie ca vorbim de ministere, consilii judetene sau primarii. E nevoie de mai putina politica la nivel local si regional si de mai multa strategie, viziune de dezvoltare, prioritizare si eficientizare.

Este important ca in viitor societatea civila, academicul si sectorul de business sa fie mai des consultate si sa fie puse la masa deciziilor la nivel local si regional, dupa modelul lansat de presedintele Iohannis la Cotroceni cu intalnirea societatii civile. Astfel se va putea avea o guvernanta multi-nivel si un management public colaborativ, eficient si responsabil.

Ce aduce nou acest eveniment?

E o viziune noua a conceptului de dezvoltare regionala, o viziune integrata, holistica. Vor fi prezenti experti in domeniul planificarii urbane, experti in dezvoltare, experti in afaceri europene, ce vor dezbate pe aceasta tema. Trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte si sa incerci sa ai o viziune completa asupra factorilor care contribuie la un proces de dezvoltare sustenabil si echilibrat.

Cum se doreste implementarea solutiilor propuse, care sunt concret pasii urmatori?

Concret, administratia ar trebui sa devina mai implicata, mai transparenta, mai competitiva. Am facut mai multe recomandari, insa cele mai aplicate sunt legate de inceperea dezbaterii la nivel national legate de regionalizare/descentralizare. Alte recomandari concrete tin de managementul fondurilor europene si de relatia beneficiar-autoritati.

De asemenea, sper ca pe viitor sa se realizeze bugete multi-anuale de dezvoltare, care sa nu fie influentate de alegerile care au loc din 4 in 4 ani. E nevoie de strategii de dezvoltare (care cred ca exista, dar nu sunt puse in practica) si de o prioritizare a proiectelor strategice la nivel local si regional.

Aceste bugete multi-anuale pot servi aceste proiecte care vor fi implementate in decursul a mai multi ani. Este important ca aceste bugete multi-anuale sa atraga si resurse private, nu doar bani de la bugetul de stat si astfel parteneriatul public-privat sa devina functional.

Cea mai importanta recomadare tine de functionarea institutiilor statului, fie ca vorbim de ministere, de administratii publice locale si regionale, cum sunt primariile sau consiliile judetene. Procesul de decizii publice si implementare a unor proiecte de interes local, regional sau national trebuie sa se realizeze pe viitor transparent, prin consultari cu ceilalti stakeholderi: societatea civila, sectorul academic si sectorul de business.

Toti acesti actori trebuie consultati si pusi la masa deciziei, pentru ca masurile luate, fie ca vorbim de legislatie sau de proiecte, se rasfrang si asupra lor. E ceea ce se numeste guvernanta multi-nivel. Suntem membri UE de 8 ani de zile si acest principiu european trebuie sa devina functional in Romania.

Mergand si mai concret, Consiliile de Dezvoltare Regionala care au un rol strategic si de viziune pentru acest domeniu, trebuie sa cuprinda pe viitor oameni care reprezinta sectoarele de mai sus (societate civila, business, academic) si nu doar presedinti de CJ sau primari. Aceste Consilii au fost pana in prezent dominate de administratie, implicit de oameni politici, deci decizia de dezvoltare a fost sugrumata de politic. Acest lucru trebuie sa se schimbe pe viitor.

Ce anume te-a determinat sa te implici in acest proces?

Nevoia de expertiza in acest domeniu la nivel national. Sunt prea putine persoane implicate, iar specializarile urmate in Belgia, Italia, Ungaria, Germania le-am facut in domeniul dezvoltarii. Dezvoltarea, asa cum am invatat-o, e un proces complex ce nu tine doar de economic, ci tine si de institutii, de obiceiuri, de oameni, de comunitatea, zona sau tara in care se realizeaza.

Incerc sa elaborez un concept de dezvoltare care sa fie valabil pentru Romania, insa care, cu mici modificari, poate fi pus in practica si in alte zone de pe glob, fie ca vorbim de tari in curs de dezvoltare sau in tari care sunt deja dezvoltate.

Dar vreau sa incep cu Romania, pentru ca e nevoie si pentru ca in ultimii ani am incercat sa aplic aceste concepte si nu am reusit. Motivele le stiti si voi. Acum e momentul sa incepem o constructie sanatoasa.

Gratian Mihailescu este un analist, expert, consultant, publicist si activist preocupat de politica interna si externa, de dezvoltare si de relatii internationale. Il puteti urmari pe Gratian pe blogul sau www.gratieluimihailescu.ro, pe Facebook sau pe profilul de Linkedin sau academia.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#dezvoltare regionala fonduri europene , #fonduri europene