Dragos Pislaru: Romania poate atrage aproape 100 de miliarde de euro in perioada 2021-2027. Ce ar trebui sa facem cu acesti bani

Joi, 28 Mai 2020, ora 13:06
16975 citiri
Dragos Pislaru: Romania poate atrage aproape 100 de miliarde de euro in perioada 2021-2027. Ce ar trebui sa facem cu acesti bani
Foto: Arhiva Facebook/ Dragos Pislaru

Dragos Pislaru, europarlamentar USR PLUS si coordonator al Comisiei pentru Munca si Afaceri Sociale (EMPL) din partea Renew Europe, prezinta in detaliu cati bani ofera UE pentru redresarea economica a Romaniei.

De asemenea, el ofera si o estimare a potentialului de atragere de granturi si imprumuturi pentru perioada 2021-2027 de catre tara noastra, suma ridicandu-se la aproape 100 miliarde de euro.

"Comisia Europeana a propus un pachet de redresare economica pe care l-a prezentat in plenul Parlamentului European pe data de 27 mai 2020.

Pachetul de 750 de miliarde consta in 3 piloni principali, fiecare adresand nevoile generale si specifice ale statelor membre, dar oferind si noi prioritati pentru UE in urmatorii ani.

In propunere, Comisia Europeana prezinta si un tabel de distributie a fondurilor, pe baza unei chei de alocare pentru fiecare stat membru. Cu o cheie de 4,4%, Romania se afla pe locul 6 in Uniunea Europeana ca distributie financiara, dupa Italia, Spania, Polonia, Franta si Grecia", transmite Pislaru intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

El arata ca tara noastra va beneficia de pana la 33 de miliarde euro prin intermediul urmatoarelor programe:

" 1. Fondul de redresare - pilonul principal al pachetului

a. Facilitatea de redresare si rezilienta va pune la dispozitie 560 de miliarde de euro pentru a finanta investitii publice si reforme. Fondurile vor fi incluse in cadrul Semestrului European, pentru a sustine UE in tranzitia sa spre o economie verde, digitala si rezilienta;

b. Vom avea un buget suplimentar la politica de coeziune (REACT-EU) de 55 miliarde care va fi disponibil tuturor statelor membre, dar va trebui sa asiste regiunile Europei care au fost cele mai afectate de masurile luate pentru combaterea pandemiei;

c. Vor exista 15 miliarde de fonduri suplimentare pentru programele de dezvoltare rurala;

d. Fondul pentru o Tranzitie Justa, 40 miliarde, ne va ajuta sa punem in aplicare Pactul Ecologic European (Green Deal).

2. Stimularea investitiilor private pentru relansarea economiei

a. Programul InvestEU isi va dubla bugetul, ajungand la 30 de miliarde oferite de UE prin adaugarea unei facilitati de investitii strategice de 15 miliarde care va investi in lanturi valorice esentiale pentru rezilienta, precum sectorul farmaceutic;

b. Va exista si un instrument de solventa de 31 de miliarde care ofera stimulente pentru companii viabile dar care intampina dificultati in urma pandemiei.

3. Consolidarea de instrumente utile pe timp de criza

a. RescUE (Mecanismul de Protectie Civila si Ajutor Umanitar)

b. Horizon Europe (Cercetare - Dezvoltare)

c. Cooperare mai stransa cu state terte din vecinatatea UE si asistenta de pre-aderare pentru tarile din Balcani.

d. Cea mai importanta lectie invatata este ca avem nevoie de mai multa coordonare a sistemelor de sanatate, asa ca vom avea un nou Program European de Sanatate, cu un buget de 9,4 miliarde de euro", se arata in comunicat.

PLUS a facut si o estimare a potentialului de atragere de granturi si imprumuturi pentru perioada 2021-2027 de catre Romania: aproape 100 de miliarde de euro.

Dragos Pislaru arata ce ar putea sa faca statul roman cu acesti bani.

"Oportunitatea pe care Romania o are in context european ar putea sa ii permita sa atraga 73,28 miliarde euro granturi si 26 miliarde euro imprumuturi in conditii favorabile prin intermediul Comisiei Europene.

Ce ar trebui sa facem cu acesti bani?

I. Investitii publice - infrastructura rutiera, feroviara, digitala, de sanatate, educationala, de mediu, energetica, modernizarea administratiei publice etc.

II. Sprijinirea sectorului privat - o noua politica industriala pentru dezvoltarea de ecosisteme industriale competitive, racordarea la lanturile valorice europene, sprijinirea IMM-urilor si a antreprenoriatului, investitia in cercetare, dezvoltare, inovare.

III. Investitia in oameni - acces la educatie, sanatate, nutritie, locuire si ocupare pentru grupurile vulnerabile, combaterea saraciei si a excluziunii, dezvoltarea de competente digitale/profesionale, reforma sistemului de asistenta sociala, reforma pensiilor", a explicat Dragos Pislaru, citat in document.

Vezi si: Romania va primi 33 de miliarde de euro din pachetul de redresare al CE. Cat va trebui sa inapoieze

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bani UE Romania coronavirus, #plan relansare UE Romania coronavirus , #fonduri europene