Cum ne-am putea folosi de fondurile europene si de ce nu o facem

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 12:07
3331 citiri
Cum ne-am putea folosi de fondurile europene si de ce nu o facem

Autoritatile din Varsovia vor acorda fiecarui cetatean care lucreaza in prezent peste hotare suma de 11.700 de euro pentru a se intoarce in tara si a-si deschide o afacere in capitala poloneza.

Banii vor proveni doar in parte de la bugetul local, grosul stimulentului financiar urmand sa fie asigurat din fonduri europene.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 1,87 de milioane de polonezi sunt plecati din tara. Dintre acestia, 1,4 de milioane, numar egal cu populatia Varsoviei, au parasit Polonia de mai bine de un an de zile.

Polonezii de peste hotare, o resursa, romanii, o povara

Raportat la populatia ocupata a tarii, cei 1,87 de milioane de polonezi aflati la munca in strainatate reprezinta peste 10%, procent de aproape trei ori mai mic decat cel aferent Romaniei, care are peste granite, potrivit unor estimari facute la inceputul anului curent, aproximativ 3 milioane de cetateni, peste jumatate numai in Spania si Italia.

Locurile de munca create pe aceasta cale vor ajuta direct la reducerea somajului, care se cifra in jurul valorii de 9,4% in luna iulie a acestui an, potrivit datelor Eurostat, iar indirect vor contribui la o mai buna colecatre la bugetul de stat, atat prin taxele si impozitele aferente fortei de munca, cat si prin cresterea consumului.

Este adevarat ca in Romania nu exista o rata a somajului atat de ridicata precum cea din Polonia, unde Institutul European de Statistica - Eurostat indica pentru luna iulie o rata de 9,4%, cu aproape doua puncte procentuale peste ceea ce raporteaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca de la Bucuresti, dar asta nu este un motiv pentru care sa nu se incerce sub nicio forma "repatrierea" romanilor plecati la munca in strainatate.

Spre deosebire de politicienii romani, care vad in cetatenii aflati la munca in strainatate o potentiala povara pentru sistemul de asigurari sociale in eventualitatea in care s-ar intoarce, polonezii au inteles ca traversarea crizei se face prin sustinerea mediului privat, nu prin sugrumarea celui bugetar.

Cati bani trimit in tara romanii plecati la munca peste hotare

In primele sase luni ale acestui an remiterile romanilor de peste hotare au totalizat 1,8 miliarde de euro, cu 315 milioane euro mai putin decat in 2009.

Varful s-a inregistrat in 2008, an in care romanii plecati la munca in strainatate au trimis in tara peste 5,15 miliarde de euro, din care aproximativ 4,8 miliarde de euro au provenit de la persoanele aflate in statele comunitare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene romani munca, #romani munca strainatate buget, #bani romani munca strainatate , #fonduri europene structurale
Comentarii
Poza GB.e.Doby
GB.e.Doby
rank 5
Dragi prieteni forumisti din echipa Contras, nu va mai ofticati, pentru ca banii nu vor sa ajunge la voi! De ce va faceti atatea griji, ca doar nu ati dat in mintea moderatorilor!? Ah?