Crucea de pe Caraiman va fi reabilitata cu 19 milioane de lei

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 17:59
5652 citiri
Crucea de pe Caraiman va fi reabilitata cu 19 milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Crucea de pe Caraiman va fi reabilitata cu 19 milioane de lei, 16 milioane fiind asigurate din fonduri europene, iar restul din bugetul MApN.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, si cel delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au semnat, miercuri, la sediul MApN, proiectul de finantare a reabilitarii Crucii de pe Caraiman.

Rovana Plumb a spus ca acest proiect demonstreaza recunostinta fata de eroii cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial.

"Acest proiect are cateva valente importante. In primul rand, acest proiect demonstreaza recunostinta fata de eroii cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial. In egala masura, el este un simbol al culturii, istoriei si religiei noastre ca natie, dar si un simbol care dovedeste faptul ca, dincolo de vremuri, Armata romana a fost si este un liant al unitatii noastre nationale.

Prin implicarea MApN in derularea acestui proiect se demonstreaza inca o data ca Armata noastra merita toata increderea pe care o are din partea populatiei, o incredere de neclintit de peste 28 de ani", a spus ea.

Plumb a mai spus ca "acest contract se inscrie in linia celor semnate de ministrul pentru Fonduri Europene pentru suma de 122 de milioane de euro".

"Vreau sa fac apel catre toate institutiile si autoritatile publice, pentru ca incepand cu 27 iulie pot depune proiecte in continuare pentru reabilitarea monumentelor care fac parte din patrimoniul national, avand o linie de finantare cu o alocare de 60 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile", a completat Rovana Plumb.

La randul sau, ministrul Adrian Tutuianu a declarat ca "este de datoria generatiei noastre ca in preajma Centenarului Marii Uniri sa gasim sursele si resursele pentru ca simbolul puternic al Crucii de pe Caraiman sa ramana sa lumineze si destinele generatiilor care vor urma".

"Mi-am pus cu emotie semnatura (...) pe actul oficial care consfinteste faptul ca proiectul reabilitarii monumentului Crucea comemorativa a eroilor din Primul Razboi Mondial si-a gasit finantare.

Crucea de pe Caraiman simbolizeaza insusi poporul roman, care in numele celui mai mare ideal al sau - al unitatii nationale - a gasit curajul, forta, inteligenta si spiritul de sacrificiu pentru a izbuti", a completat oficialul.

Tutuianu a sustinut ca prin semnarea proiectului de finantare s-a intrat "in linie dreapta".

In incheiere, Adrian Tutuianu a transmis ca este prima accesare de fonduri europene pe exercitiul bugetar 2014-2020 realizata de catre Ministerul Apararii.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman se afla la o altitudine de 2.291 de metri si are o inaltime totala de 39,3 metri si o deschidere a bratelor orizontale de aproximativ 15 metri.

In 2013, crucea a fost declarata cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, in Cartea Recordurilor Guiness.

Constructia Crucii Caraiman a inceput in anul 1926 si a fost finalizata in 1928, in 1939 fiind racordata la sistemul energetic national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Crucea Caraiman reabilitare, #Crucea Caraiman fonduri europene , #fonduri europene
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pomohaci si ceilalti preafericiti cu cat contribuie la Crucea