Creste rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:34
1864 citiri
Creste rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune
Foto: Arhiva Ziare.com

Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 9,17%, in luna iunie, in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la Comisia Eeuropeana, in timp ce nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la CE este de 9,89%.

In luna mai, nivelul platilor intermediare de la CE era de 8,78% (1.686,410 milioane de euro), iar cel al nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisie era de 9,43% (1.811,40 milioane de euro).

Singurele progrese inregistrate fata de luna mai sunt pe Programul Operational Sectorial Transport, unde rata a ajuns la 6,39% (291,91 milioane de euro), fata de 6,22% (283,84 milioane de euro), si la Programul Operational Regional - 19,41% (723,32 milioane de euro) fata de 17,61% (656,09 milioane de euro).

Pentru restul programelor, nivelul platilor intermediare de la Comisia Europeana a ramas acelasi in iunie ca si in luna precedenta.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca, momentan, Romania nu trimite la CE cereri de rambursare pentru patru programe operationale, dar a precizat ca nu este vorba de o suspendare sau intrerupere de fonduri structurale si de coeziune.

Romania se pregateste de audit european

Leonard Orban a spus ca autoritatile responsabile cu fondurile UE si ministrii de resort s-au intalnit marti la Guvern pentru a stabili "modalitatea in care vom pregati misiunile de audit care urmeaza sa se desfasoare in perioada 5-17 iulie pentru patru programe operationale: Programul Operational Regional, Programul Operational de Mediu, Programul Operational de Transport si cel de competitivitate.

In luna decembrie 2011, platile pe aceste programe au fost reluate in anumite conditii. Acele conditii se refera la indeplinirea de catre Romania pana la sfarsitul lunii iunie a unor obiective si realizarea unor masuri ce tin atat de organizarea interna a structurilor diferitelor Autoritati de Management, cat si elemente ce tin de domeniul achizitiilor publice".

In cadrul misiunilor de audit se va face evaluarea masurilor luate si modul in care partea romana si-a indeplinit angajamentele.

Dupa misiunile de audit, CE va lua o decizie referitor la ce se va intampla in continuare cu cele patru programe operationale. Reluarea trimiterii cererilor de rambursare ar putea avea loc in septembrie sau chiar mai devreme.

"Existau niste asa-numite corectii financiare corective si una din deciziile care urmeaza sa fie luate va fi legata de ce se va intampla cu aceste corectii preventice: daca ele vor fi inlaturate complet, sau doar partial, si ce se va intampla in continuare. Asteptam ca un rezultat clar din partea CE sa apara in urma saptamani", a spus Orban, adaugand ca in ceea ce priveste fondurile structurale si de coeziune, "niciun program operational nu este suspendat".

"Daca vor fi suspendari, asta e o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani", a precizat ministrul MAEur.

Nu mai trimitem cereri de rambursare catre Comisia Europeana

Leonard Orban a mai subliniat faptul ca, potrivit intelegerii cu CE, "incepand cu 1 iulie nu mai trimitem cereri de rambursare catre Comisia Europeana".

Aceeasi situatie se inregistreaza si pe POSDRU, unde au fost deja misiuni de audit, iar Comisia urmeaza sa anunte un rezultat al acestor controale.

Leonard Orban a declarat ca exista "probleme serioase" pe POSDRU, pe majoritatea proiectelor verificate in cadrul misiunilor de audit ale CE.

Intrebat ce fel de probleme exista, Orban a precizat ca este vorba de "probleme de sistem, verificarea la fata locului a proiectelor nu prea a functionat deloc bine, chestiuni legate de o anumita flexibilitate a procedurilor care a permis finantarea unor proiecte care, in mod normal, n-ar fi trebuit niciodata finantate, pana la chestiuni legate de disfunctionalitati de proiecte".

Orban: Romania nu poate trimite cereri de rambursare pentru patru programe UE

"A fost verificat un numar mare de proiecte si aproape pe fiecare proiect au fost identificate probleme. Probleme care nu au putut fi identificate de structurile care ar fi trebuit sa le identifice. Sunt probleme serioase, e nevoie de modificari de substanta in ceea de priveste modul de functionare a POSDRU", a mai spus Orban.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Executivul european a decis, in aprilie, reluarea platilor, cu aplicarea unei corectii de 10%.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#fonduri europene structurale Romania, #rata absorbtie fonduri europene, #Leonard Orban fonduri europene , #fonduri europene structurale