Cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martie

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 15:22
1981 citiri
Cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la 15% din martie
Foto: Ziare.com

Cofinantarea proiectelor din fonduri UE va reveni la de la 5% la 15%, de la finele lunii martie, atunci cand expira acordul cu Comisia Europeana, care formal nu il va prelungi pana in iunie, asa cum a acceptat Fondul Monetar International, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer.

"Cofinantarea va urca de la 5 la 15% la finele lunii martie, cande expira acordul cu Comisia Europeana", a spus de Vrijer, raspunzand la o intrebare.

Pe parcursul acordului cu Comisia Europeana, Romania a beneficiat de o derogare, obtinuta de fosta guvernare, care permitea ca proiectele publice finantate din fonduri UE sa fie cofinantate in proportie de 5%, si nu 15%, cum este stabilit in mod uzual.

Guvernul a solicitat FMI prelungirea cu trei luni a intelegerii care expira in martie si s-a angajat sa ia masuri de recuperare a intarzierilor in privatizare si reforme structurale, dar CE a decis sa inchida formal acordul in martie, asa cum era stabilit, dar sa participe la urmatoarea evaluare.

Concluziile FMI: Raspunsul la criza financiara, o poveste de succes in Romania

De Vrijer a declarat ca un nou acord cu FMI nu se va putea incheia fara a fi semnata si o intelegere cu Comisia Euroepeana, intrucat Romania este parte a Uniunii Europene.

Seful misiunii FMI a precizat ca este inca posibil sa se incheie o noua intelegere, mai ales in functie de cum se va finaliza actualul acord, dar si in functie de angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale si de a mentine o politica fiscala prudenta.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune, raportata la platile efectuate de Comisia Europeana, a fost 11,47% (2,204 miliarde euro) la finalul lunii decembrie 2012.

Raportat la declaratiile de cheltuieli transmise la Bruxelles de partea romana, rata de absorbtie la sfarsitul anului trecut se ridica la 14,92% (2,965 miliarde euro).

Platile in lei catre beneficiari erau la 31 decembrie de 20,972 miliarde lei, adica 21,85% din totalul alocarii UE pentru intervalul 2007-2013.

Totodata, numarul proiectelor cu fonduri europene aprobate spre finantare era la finalul anului 2012 de 9.222 cu o valoare totala de 109,656 miliarde lei, totalul contributiei UE aferente derularii acestora raportat la alocarea 2007-2013 fiind de 77,58%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#cofinantare proiecte bani europeni, #acord Romania Comisia Europeana, #acord Romania FMI , #stiri fonduri