Curtea de Conturi a UE: Sistemul aferent dezvoltarii rurale este complet ineficient in Romania

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 16:32
2919 citiri
Curtea de Conturi a UE: Sistemul aferent dezvoltarii rurale este complet ineficient in Romania

Sistemul privind fondurile europene de dezvoltare rurala in Romania este "ineficient", iar procedurile de achizitii publice prezinta numeroase nereguli, a constat Curtea de Conturi a UE in raportul privind exercitiul financiar 2012.

Curtea de Conturi Europeana reprezinta institutia de audit independenta a Uniunii Europene. Curtea verifica modul in care sunt cheltuiti banii europeni.

Romania s-a aflat printre cele 14 state in care au fost verificate 160 de operatiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurala. In cazul a 101 dintre acestea au fost identificate erori, iar, in general, autoritatile nationale dispuneau de informatii suficiente care sa le fi permis detectarea si corectarea acestor erori, se arata in raportul prezentat marti la Luxemburg si citat de Mediafax.

Au fost identificate nereguli in Romania, Germania, Spania, Grecia, Franta, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia si Marea Britanie.

Multe nereguli la achizitiile publice

In cazul Romaniei s-au constatat mai multe cazuri de incalcare a normelor privind achizitiile publice.

Autorii raportului ofera si un exemplu, unde beneficiarul (o municipalitate rurala) a solicitat sprijin pentru un proiect de investitii care includea o retea de alimentare cu apa potabila, un sistem de canalizare, modernizarea drumurilor locale si o cladire destinata comunitatii.

Din cei sapte ofertanti pentru realizarea proiectului, cinci au fost respinsi pentru ca nu indeplineau cerintele. Totusi, Curtea a constatat ca ofertantul castigator nu indeplinea doua cerinte stabilite in cadrul procedurii, in timp ce alte oferte fusesera excluse tocmai pentru ca nu indeplineau aceste cerinte.

Aceste constatari vor fi verificate de Comisia Europeana si autoritatile nationale, "cu scopul de a proteja interesele financiare ale UE si de a recupera toate platile necuvenite".

In ceea ce priveste eficacitatea sistemului de dezvoltare rurala din Romania, Curtea a constat deficiente legate de controlarea criteriilor de eligibilitate si evaluarea costurilor.

Curtea a subliniat ca sistemul de supraveghere si de control in ceea ce priveste programul de dezvoltare rurala din Romania este "ineficace" la toate capitolele, in timp ce sistemele din alte cinci tari verificate (Bulgaria, Germania, Franta, Polonia si Suedia) sunt eficace sau partial eficace.

Numarul erorilor constatate a crescut pentru toate domeniile acoperite de bugetul UE in 2012, insa grupul de politici "Dezvoltare rurala, mediu, pescuit si sanatate" ramane grupul cel mai expus la erori.

Ca urmare a acestor erori, au fost platite sume necuvenite de la bugetul UE, se mai arata in raportul Curtii.

Totusi, Curtea de Conturi precizeaza ca nu exista un semn de egalitate intre eroare si frauda. Frauda este "un act deliberat de inducere in eroare in vederea obtinerii unui beneficiu", se arata in comunicat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Curte Conturi UE neregului Romania, #fonduri UE erori Romania , #fonduri UE