CE ar putea sa traga de urechi Romania daca incalca statul de drept - Suspendarea fondurilor UE, un pericol real?

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 07:38
4340 citiri
CE ar putea sa traga de urechi Romania daca incalca statul de drept - Suspendarea fondurilor UE, un pericol real?

Europarlamentarii romani sunt de acord cu rezolutia aprobata de Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European prin care Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de aderare la blocul comunitar.

Insa taberele sunt impartite in ceea ce priveste ideea daca Romania este direct vizata de aceasta masura, in contextul in care tot mai multe voci, atat interne, cat si internationale, de la emisarul special al SUA, Victoria Nuland, pana la presedintele Traian Basescu, au transmis semnale ca statul de drept ar fi in pericol.

Rezolutia implica si sanctiunile in conditiile in care valorile UE si criteriile de aderare ar fi incalcate, printre care se numara si suspendarea fondurilor europene.

  • Ce s-a votat in Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European

In raportul de luni noapte, ca si in cele votate in anii anteriori, Comisia LIBE a solicitat crearea unui mecanism in cadrul Uniunii Europene care sa evalueze felul in care statele membre respecta criteriile de la Copenhaga, privind functionarea democratica a unui stat, respectarea drepturilor omului si statului de drept.

"O astfel de Comisie ar trebui sa fie independenta, alcatuita din specialisti si experti. Ea ar putea face recomandari care sa fie inaintate Consiliului, Parlamentului si Comisiei Europene sugerand ce sanctiuni ar putea fi aplicate unui stat in situatia in care un stat membru incalca aceste criterii.

Decizia, evident, nu ar putea fi luata decat in conformitate cu prevederile din Tratat, de catre institutiile competente si nu de aceasta comisie", a atras atentia Renate Weber, europarlamentar PNL, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

  • Votul din Comisia LIBE nu inseamna infiintarea unui mecanism de verificare

Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, a spus ca momentan este vorba de un punct de vedere al unei Comisii din Parlamentul European si ca, pana la urma, decizia finala este a Comisiei Europene, insa mai sunt cativa pasi de urmat pentru ca aceasta masura sa intre in vigoare.

Comisia Europeana: Tarile care incalca statul de drept risca inghetarea fondurilor UE

Mai mult, Renate Weber a explicat ca nu este, de fapt, o rezolutie legislativa care sa fie obligatorie.

"Raportul contine recomandari catre Comisie, care au mai fost facute si in anii anteriori, fara rezultat. Prima data cand a fost luata in discutie crearea unui asemenea mecanism a fost in legatura cu situatia din Italia, ulterior aparand pe agenda situatia din Ungaria", a adaugat europarlamentarul, care a amintit ca grupul PPE a votat impotriva rezolutiei.

Documentul urmeaza sa fie votat in februarie in Plenul Parlamentului European.

Europarlamentarul PDL Petru Luhan ne-a spus ca, cel mai probabil, rezolutia va suferi unele modificari, dar crede ca toate grupurile politice vor sustine, pe fond, necesitatea respectarii valorilor fundamentale prevazute in Tratatul UE.

  • Romania, luata in vizor?

Renate Weber sustine ca Romania nu a fost niciodata luata in discutie in legatura cu un asemenea mecanism si nici nu este mentionata in acest raport.

"Deci, orice fel de referiri la taieri de fonduri sau alte sanctiuni date nu stiu pentru ce motive tarii noastre sunt pure speculatii bazate pe nimic. Mai mult decat oricare alt stat membru, Romania este monitorizata prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare", a amintit europarlamentarul PNL.

Pe de alta parte, europarlamentarul Cristian Preda considera ca daca un astfel de instrument va fi implementat de Comisia Europeana, atunci tara noastra va fi cu siguranta sanctionata.

"Din pacate, daca ne referim la istoria recenta a Romaniei, din vara anului 2012 incoace, trecand prin episodul 'Martea neagra', tara noastra are mari sanse de a fi sanctionata", a afirmat Cristian Preda pentru Ziare.com. El considera ca pe langa incalcarea statului de drept, Romania ar mai putea avea probleme si cu independenta justitiei, ale carui progrese "sunt amenintate sub guvernarea USL".

De aceeasi parere este si Petre Luhan, europarlamentar PDL, care sustine ca daca raportul va fi adoptat de Parlamentul European, Romania ar putea fi printre primele tari vizate.

"La modul cum s-a comportat actuala coalitie guvernamentala din 2012 si pana astazi, nu este exclus ca USL sa dea noi motive de ingrijorare la nivel european in ceea ce priveste respectarea valorilor democratice si a statului de drept. UE isi genereaza astfel instrumente de santionare a tarilor care nu respecta democratia europeana", a spus Petru Luhan pentru Ziare.com.

Tara noastra trebuie sa munceasca din greu pentru a dovedi partenerilor europeni ca nu incalca statul de drept:

Ce mai are de facut Romania pentru a da dovada ca respecta statul de drept

  • Un mecanism eficient

Leonard Orban considera ca sistemul propus de Comisia LIBE ar viza toate statele membre, iar acest lucru ar fi un lucru important.

"Daca ne uitam, exista un mecansim de verificare, anume MCV, care este aplicat doar pentru Romania si Bulgaria. Atat timp cat se vor introduce mecanisme care se vor aplica tuturor statelor membre, atunci ele reprezinta dezvoltari absolut pozitive", a apreciat Leonard Orban pentru Ziare.com.

  • Suspendarea fondurilor europene, o lovitura pentru Romania?

Leonard Orban considera ca suspendarea partiala sau totala a fondurilor europene, in cazul in care mecanismul in cauza va fi implementat de Comisia Europeana, este o masura justificata si ca nu va fi o lovitura pentru tara noastra, deoarece aceasta pedeapsa poate fi aplicata si din alte motive.

"Sa nu uitam ca s-au creat si mecanisme care pot avea acelasi rezultat. Un exemplu concludent este conditionalitatea macroeconomica, care spune ca daca nu iei masuri pentru incadrarea de deficitul bugetar sub nivelul de 3% sau de limitare a datoriei publice sub 60%, risti sa pierzi fondurile pe care le ai la dispozitie. In prezent, aceasta sanctiune este in vedere si s-au adoptat actele necesare pentru aplicarea ei, dar pe zona conditionalitatii macroeconomice", a punctat Leonard Orban.

Pe de alta parte, Cristian Preda atrage atentia ca exista o anumita gradualitate a sanctiunilor posibile in caz de nerespectare a valorilor fundamentale, printre care se numara suspendarea fondurilor europene, a aplicarii anumitor acte etc.

"Dincolo de aspectele financiare, care nu sunt deloc neglijabile, guvernantii de la Bucuresti si publicul larg trebuie sa fie constienti de riscul politic enorm la care Romania ar fi expusa daca abuzurile fata de statul de drept continua. Sa fii pe lista neagra a partenerilor europeni nefrecventabili nu este deloc un punct de glorie. Si nu cred ca acesta era obiectivul nostru comun acum 7 ani cand am aderat", a mentionat europarlamentarul.

Petru Luhan a semnalizat o alta problema care va fi adusa de blocarea fondurilor europene. In conditiile in care Romania se imprumata de la FMI si de pe pietele financiare, acest lucru ar pune o presiune si mai mare pe cetatenii romani si ar duce la o recesiune prelungita.

"Lipsa de capital din economie ii va afecta pe toti romanii, incepand cu cei vulnerabili. Fondurile europene sunt singura sursa de oxigen pentru intreprinzatori si sansa de dezvoltare a Romaniei. Posibilitatea suspendarii fondurilor ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru actuala coalitie, care, daca va continua sa atace statul de drept va condamna cetatenii la un sir de catastrofe economice", a explicat europarlamentarul PDL.

  • Un mare semnal de avertisment

Cristian Preda arata ca desi rezolutia nu este obligatorie, ea reprezinta un semnal politic important pe care Parlamentul European il adreseaza atat Comisiei, dar si capitalelor din statele membre, inclusiv Bucurestiului.

"Comisia nu poate ramane indiferenta si trebuie sa dea curs solicitarilor primite. Nu trebuie uitat ca Parlamentul European dispune, in urma tratatului de la Lisabona, si de dreptul de initiativa legislativa si poate, prin urmare, reveni ulterior pentru a insista asupra adoptarii acestui mecanism. In ceea ce ma priveste, sper ca acest lucru se va intampla cat mai repede pentru ca Romania are nevoie de acest mecanism pe care il sustin fara rezerve", a opinat europarlamentarul.

In plus, Petru Luhan sustine ca cel mai grav derapaj al actualei puteri il reprezinta, fara indoiala, atacurile politicienilor la adresa Justitiei.

"Modificarile Codului Penal de catre guvernarea USL au reprezentat o palma la adresa valorilor UE. Nivelul ridicat al coruptiei prin care contractele publice sunt distribuite rudelor si cercurilor de interes din jurul primarilor nu mai poate fi mascat sau trecut cu vederea. Ce se va intampla este ca romanii de rand vor fi pedepsiti pentru lacomia celor din pozitii de conducere", a spus europarlamentarul PDL.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#sanctiuni CE incalcare stat drept, #sanctiuni Comisia Europeana stat drept, #sanctiuni incalcare stat drept, #incacare stat drept fonduri UE, #incalcare criterii Copenhaga fonduri UE , #fonduri UE