BNR: Fondurile UE pentru privat ar trebui derulate prin intermediul bancilor

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 22:26
2057 citiri
BNR: Fondurile UE pentru privat ar trebui derulate prin intermediul bancilor

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat, marti, ca fondurile europene pentru sectorul privat ar trebui derulate prin intermediul bancilor.

"Bancherii o stiu bine, bancile isi regandesc strategiile de finantare in contextul reducerii semnificative a fluxurilor de capital, al unei dezintermedieri ordonate pe care o vedem, al unui nivel inca scazut de economisire", a spus Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte.

Pentru a asigura in aceste conditii accesul la resurse pe termen mediu si lung, dar si pentru a fluidiza un mecanism de finantare nerambursabila care pana in acest moment a esuat, exista formule disponibile, una dintre ele pe care o spun, si inteleg foarte bine ce spun: trebuie sa ne gindim daca in pregatirea exercitiului financiar european 2014 - 2020 nu ar fi oportuna derularea unora dintre fondurile eurpopene, a celor destinate sectorului privat, prin intermediul bancilor mai curand decit prin intermediul administratiei publice", a completat oficialul BNR.

El a spus ca aceasta solutie poate duce la incurajarea activitatii de creditare si va creste interesul public pentru absorbtia fondurilor europene.

De asemenea, viceguvernatorul BNR a adeclarat ca lipsesc inca in multe cazuri mecanismele sofisticate de interventie, de restructurare, acelea care merg dincolo de o reesalonare sau dincolo de alte lucruri directe de prima instanta.

"Exista posibilitatea ca cel putin in doua cazuri asemenea mecanisme sofisticate de salvare sa functioneze, paradoxal, in sectorul public. Vreau sa marchez contributia deja derulata de cateva din bancile din Romania in procesele de restructurare in curs, de la Hidrolelectrica si Oltchim. Speram sa se finalizeze ambele proceduri cat mai repede si in momentul acelei finaizari cu siguranta va veni si momentul laudelor si al individualizarii laudelor", a declarat Olteanu.

El a precizat ca sunt procese complexe din care cu siguranta, odata cu finalizarea cu succes, toata lumea va avea invatat si de preluat inclusiv in domeniul privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#BNR fonduri europene banci, #Olteanu fonduri europene banci, #fondurie europene banci, #fonduri europene banci sector privat , #fonduri europene structurale