Bani UE pentru transporturi. Romania se face din nou de ras, pana si in fata celorlalte state estice

Marti, 27 Iunie 2017, ora 07:23
13010 citiri
Bani UE pentru transporturi. Romania se face din nou de ras, pana si in fata celorlalte state estice
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a aprobat saptamana trecuta finantari de 2,7 miliarde de euro pentru 152 de proiecte in domeniul transporturilor, considerate drept "proiecte-cheie ce sprijina mobilitatea competitiva, curata si conectata in Europa".

0,4% din acesti bani (10,6 milioane de euro) vin si in Romania, pentru finantarea a 6 proiecte: 2 studii de fezabilitate si 4 proiecte multinationale, rod al unor politici strategice ale UE, nu al viziunii guvernelor de la Bucuresti.

Proiectele romanesti

In lista celor 152 de proiecte finantate de Comisia Europeana doar 6 privesc Romania. E vorba de 2 studii de fezabilitate, care privesc Ministerul Transporturilor (acelasi minister "campion" al studiilor platite si neutilizate in ultimii 5 ani, dupa cum arata in iarna anului 2016 Corpul de control al premierului Ciolos), si 4 proiecte multinationale.

Jumatate din banii alocati Romaniei merg, deci, pentru aceste doua studii:

  • Studiu pentru upgradarea liniei ferate Predeal-Brasov in concordanta cu parametrii coridorului Rin-Dunare- finantare 3,73 milioane euro
  • Studiu pentru upgradarea infrastructurii feroviare a Portului Constanta- finantare 2,38 milioane euro

Cele 4 proiecte multinationale, acolo unde Romania primeste bani doar pentru ca UE incearca sa elimine "petele albe" din intreaga Uniune, privesc 2 domenii:

  • sisteme de management al traficului aerian - valabile la nivelul intregii Uniuni Europene
  • decarbonizarea transportului rutier - statii de incarcare a vehicolelor electrice de-a lungul retelelor TEN-T Core

Proiectele fostilor colegi de bloc comunist

Ce finantari au primit statele fost comuniste si pentru ce proiecte, in rezumat, in continuare:

Bulgaria - 119 milioane de euro pentru 5 proiecte. 110 milioane finanteaza proiecte nationale, care includ lucrari de modernizare a soselei de centura Sofia, dezvoltarea nod feroviar Plovdiv si studiu pentru interconectarea portului Burgas la reteaua TEN-T Core.

Polonia - 826 milioane de euro pentru 10 proiecte. 8 dintre cele 10 proiecte sunt nationale, majoritatea lucrari de modernizare a retelei de transport pe cale ferata si de inovare (ex.: reducerea zgomotului produs de camioane).

Cehia - 275 milioane de euro pentru 16 proiecte. Majoritatea proiectelor privesc dezvoltarea componentei nationale a principalelor retele europene de transport feroviar.

Ungaria pare cel mai aproape de performanta Romaniei: 11 milioane euro pentru 10 proiecte. Ungaria are deja o retea de infrastructura de transport moderna, in consecinta cei mai multi bani merg la proiecte de inovare.

Citeste mai departe analiza despre Romania atrage doar 0,4% din cele 2,7 miliarde cu care UE finanteaza proiectele de transport pe Curs de Guvernare.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#UE finantare proiecte transport, #Romania bani UE transport , #fonduri europene