Asociatia Environ - Partener intr-un proiect unic la nivel european

Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:47
1270 citiri
Asociatia Environ - Partener intr-un proiect unic la nivel european

IDENTIS WEEE este un proiect european desfasurat prin intermediul programului pentru mediu si politici climatice LIFE+, al Comisiei Europene, avand ca obiectiv realizara unei trasabilitati complete a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv optimizarea colectarii acestui tip de deseuri.

Proiectul, avand un buget total de 3,5 milioane de euro, este coordonat de Hera Spa (Italia), avand ca parteneri Asociatia Environ (Romania), Ecolight (Italia) si Ecolum (Spania).

Dublarea cantitatii de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) colectate, identificarea trasabilitatii cu ajutorul unor dispozitive inovatoare din punct de vedere tehnologic si imbunatatirea colectarii materiilor prime secundare.

Acestea sunt cateva dintre obiectivele proiectului european IDENTIS WEEE (Identification DEterminatioN Traceability Integrated System for WEEE), coordonat de Hera Spa, una dintre cele mai importante companii italiene de servicii.

Partenerii proiectului sunt operatori sau organizatii de management al deseurilor de echipamente electrice si electronice: Ecolight Consortium (Italia), Fundacion Ecolum (Spania) si Asociatia Environ (Romania).

Proiectul este co-finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului Life+ - Administrarea politicilor de mediu, avand un buget total de 3,5 milioane de euro si este sprijinit de cateva alte organizatii italiene (ANCI, Federambiente e Regione Emilia Romagna) si internationale (Asociatia Environ - Romania, Ecolum - Spania).

Proiectul IDENTIS WEEE este unic la nivel european doua motive:

In primul rand, are in vedere interceptarea deseurilor electronice, in special a aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni si a becurilor economice, prin intermediul unor scheme de colectare noi si "inteligente".

Deseurile de echipamente electrice si electronice reprezinta un tip foarte periculos de deseuri, care trebuie supus unei operatiuni speciale de tratare, atat in vederea evitarii disiparii substantelor nocive poluante, cat si a valorificarii fractiilor valoroase, cum ar fi plastic, sticla, fier, aluminiu si a metalelor pretioase (wolfram, paladiu), care se pot reutiliza in cadrul ciclului de productie.

In al doilea rand, are in vedere identificarea trasabilitatii acestui tip de deseuri pe toata durata de viata, de la livrare pana la valorificare/eliminare, respectand astfel prevederile de la Strasbourg si creand un sistem inovator care ajuta la testarea comportamentului cetatenilor, pentru a putea imbunatati servicii oferite acestora. Acest sistem va sustine masurile de combatere a exportului ilegal al acestui tip de deseuri.

Etapele proiectului

Proiectul IDENTIS WEEE demarat la sfarsitul anului 2011, se va derula pe o perioada de cinci ani in trei tari din Uniunea Europeana. Proiectul este structurat pe trei etape:

In anul 2012, vor fi introduse containerele speciale pentru colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice in Italia - Regiunea Emilia-Romagna, Romania - Municipiul Bucuresti (Sector 1) si Municipiul Rosiorii de Vede si Spania - orasul Saragozza.

Acestea sunt containere stradale proiectate de Hera si partenerii sai pentru colectarea aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni, a telefoanelor mobile si a becurilor economice. Alte containere, pentru colectarea aparatelor electrocasnice de mari dimensiuni, cum ar fi televizoare, calculatoare etc., vor fi amplasate in punctele de colectare si in interiorul/exteriorul centrelor comerciale.

Se preconizeaza, de asemenea, realizarea unei statii mobile pentru colectare stradala, coordonata de catre un operator, pentru colectarea din usa-n usa a oricarui tip de deseu electric.

Activitatea fiecarui container va fi monitorizata prin intermediul unui sitem digital care inregistreaza utilizatorul, cantitatea de deseuri livrate, informatiile despre produs si ciclul de viata al acestuia si materialul din care este fabricat, asigurandu-se, astfel, transparenta totala a procesului.

Cea de-a doua etapa va avea loc in perioada 2013-2014, atunci cand se va realiza testarea sistemului in teritoriu si colectarea datelor.

In 2015, anul finalizarii proiectului, se vor studia si se vor distribui datele.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Asociatia Environ proiect deseuri, #IDENTIS WEEE fonduri europene , #fonduri europene structurale